Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil de sierteelt in Suriname verder tot bloei brengen. In verband hiermee is dit ministerie dinsdag gestart met een training voor een groep siertelers in Suriname. De training is in samenwerking met Columbia georganiseerd en heet ‘The Carribean Strategy’. Hierin zal Columbia technische hulp bieden aan Suriname. De onderwerpen die aan de orde zijn gekomen tijdens de training zijn Good Agriculture Practices (GAP), het veilig en gezond produceren van voedsel, en het telen van sierplanten, de ziekten en plagen.
Colombia is de grootste exporteur van rozen met veel kennis op het gebied van rozenteelt, vertelt Iwan Samoendar, ambtenaar op de afdeling Sierteel op LVV aan Dagblad Suriname. Samoendar is vorig jaar samen met zijn team naar Colombia geweest om te kijken wat de expertise en ervaringen op het gebied van sierteelt zijn. ‘We hebben de Colombiaanse siertelers toen uitgenodigd om de Surinaamse roossector een boost te geven’, laat Samoendar weten.
Rozen zijn niet een tropische sierteelt gewas. Er is een toenemende vraag naar deze bloemen op de lokale markt.
‘We konden deze training niet voor een grote groep organiseren’, aldus het hoofd van de afdeling sierteelt. Slechts de bestaande sierteelt organisaties hebben meegedaan aan deze training. De trainingen zijn verzorgd door spaansprekende Colombiaanse trainers met steeds een engelstalige tolk naast zich. De bedoeling van deze training is dat siertelers de juiste agrarische handelingen plegen bij het telen van bloemen, zodat zij veilig en gezond kunnen produceren. Verder hebben de siertelers de skills bijgekregen die nodig zijn om rozen op een efficiënte manier te kunnen produceren. Daarnaast is hen ook aangeleerd om de vormsnoei bij de rozen aan te brengen. De vormsnoei bij de rozen is heel erg belangrijk om mooie lange stelen bij de rozen te krijgen, benadrukt Samoendar.
Farzana Abdoel