Sasur-voorzitter: ‘De wet verbiedt een ieder om illegaal muziek te gebruiken’

De Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) ontbeert de bij wet vereiste toestemming om haar bemiddeling te verlenen. Tot deze conclusie kwam rechter Marie Mettendaf gisteren in de rechtszaak die SS Promotions tegen de auteursrechtenwaakhond had aangespannen. Volgens rechter Mettendaf is bemiddeling een totaal pakket dat onder meer omvat het verlenen of weigeren van toestemming en handhaven van rechten c.q. in rechte optreden tegen inbreuken op die rechten. Op grond hiervan is eveneens aannemelijk geworden dat de meergenoemde ministeriële beschikking voor de totale bemiddeling geldt, ongeacht of het handelen als bedrijf of al dan niet in eigen naam is. De vraag rijst nu hoe deze auteursrechtenwaakhond beslag heeft kunnen leggen op de tegoeden van de staatsradiozender SRS. Prim Ramlal, voorzitter van de stichting, geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat over het algemeen de wet een ieder verbiedt om illegaal muziek te gebruiken. Volgens de Sasur-voorzitter gaat het in deze kwestie om een eerder uitgesproken vonnis dat overeind staat. SRS was eerder gevonnist om geen muziek uit het repertoire van Sasur te gebruiken. Zij bleef dat toch doen, waardoor dit auteursrechtenbureau genoodzaakt was op te treden.
Het bureau is bezig om mensen wegwijs te maken hoe verder ermee om te gaan. Het is niet zo dat Sasur mediabedrijven op de vingers tikt. Het is volgens Ramlal bij wet geregeld dat je zonder toestemming geen muziek mag gebruiken. Hoewel de beschikking van Sasur formeel reeds in 2013 is ingetrokken, zegt Ramlal dat de werkzaamheden van de auteursrechtenwaakhond niet staat en valt met de beschikking van de minister. Dit is keer op keer ook duidelijk gemaakt, want niet de bewindsman bepaalt wat een particulier wel of niet mag doen. De auteursrechtenvoorzitter vindt dat de minister een beschikking heeft gegeven om licentieovereenkomsten met mediabedrijven te sluiten. Nu vindt de minister het niet meer nodig dat Sasur dat doet, waardoor hij zijn toestemming heeft ingetrokken. Deze intrekking geeft de muziekgebruiker geen vrijbrief om alles te doen en te laten als het om muziek gaat. Willen de muziekgebruikers overgaan tot legaal muziekgebruik, dan moeten deze mensen toestemming hebben van of de auteur of Sasur. ‘De wet staat boven alles en die verbiedt een ieder om illegaal muziek te gebruiken’, aldus Ramlal.
Tijdig aanmaningen gestuurd naar SRS
Het is in ieder geval niet vreemd dat SRS verrast is geworden door de beslaglegging door Sasur. Sasur heeft eind juli ook aanmaningen naar andere mediabedrijven gestuurd om zo toch het gebruik van haar repertoire tegen te gaan. SRS mag volgens Ramlal wel naar de media stappen om dit probleem aan te kaarten als zij dat wilt, maar Sasur zal haar ingenomen standpunt niet loslaten. Over het oprichten van een ander auteursrechtenbureau is Ramlal niet op de hoogte. De voorzitter van de Vereniging van Showorganisatoren (VSO), Sammy Doerga, heeft eerder aangegeven druk bezig te zijn een ander auteursrechtenbureau op te zetten. Volgens Ramlal zou iedereen zo een bureau kunnen opzetten, maar er blijft maar één wereldrepertoire dat gebruikt mag worden. De internationale regelgeving heeft ook haar voorschriften daarvoor.
Hoger beroep in rechtszaak SS Promotions
De voorzitter van Sasur heeft gisteren een spoedoverleg gehad met zijn bestuursleden om de situatie van zowel SRS als het verlies tegen SS Promotions aan te kaarten. Het vonnis is niet interessant voor Ramlal, omdat de rechter de definitie van bemiddeling in muziekauteursrechten, waarvan de beschikking van Sasur is ingetrokken, niet goed heeft begrepen. Volgens Ramlal heeft de rechter geen onderscheid kunnen maken tussen de beschikking en de overeenkomsten die Sasur allemaal heeft gesloten. Afgesproken is om terstond hoger beroep aan te tekenen tegen dit vonnis. Volgens Sasur vertegenwoordigt zij zowel de Surinaamse als de buitenlandse toonkunstenaars. Overigens heeft geen van hen nog ooit een cent uitgekeerd gekregen. Sasur gaat er nu vanuit dat er geen toestemming nodig is van de Staat om artiesten te vertegenwoordigen en geld te innen.
FR

error: Kopiëren mag niet!