Illegale goudzoekers tappen water af bij stuwdam Afobakka

Hoewel de lage waterstand van het Professor Van Blommesteinstuwmeer te wijten is aan geringe regenval, is gebleken dat illegale goudzoekers rondom de stuwdam kanalen hebben gegraven om zo het water van het meer naar hun goudwinningsgebieden te lozen. Dit zou mogelijk hebben bijgedragen tot de lage waterstand. De geoloog Eddy Monsels geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij niet denkt dat de activiteiten van de illegale goudzoekers voor zo een calamiteit hebben gezorgd. De hoeveelheid die deze mensen aftappen is volgens de geoloog relatief klein. Als de turbines open zijn, gaat er dan ongeveer 400 kuub water per seconde naar binnen. Als normaal de helft van ze open is, dan gaat het volgens Monsels om 200 kuub per seconde. Dit is dan gelijk aan hetgeen een huishouden per jaar gebruikt. Er moet volgens hem wel rekening mee gehouden worden dat de mensen niet in de buurt van de kleine dammen gaan, want die zijn net hoog genoeg gemaakt dat het water er niet overheen gaat. Daarnaast zegt de geoloog dat nooit alle zes turbines van de stuwdam in gebruik zijn genomen, maar dat er altijd slechts vier hebben gedraaid. ‘Indien alle zes aangemaakt zouden worden, zouden wij in zes tot zeven maanden niet meer genoeg water in het stuwmeer hebben.’ Bij de planning van de dam heeft men volgens Monsels slechts een kort onderzoek gedaan, waardoor achteraf bleek dat de hoeveelheid water die in het stuwmeer kwam, nooit voldoende zou zijn. Dit was de reden waarom het Tapajaiproject als aanvulling erbij was gehaald. Wanneer het Tapajaiproject wordt gerealiseerd zal volgens de geoloog wel voldoende water voor alle zes turbines beschikbaar zijn.
Kabaleboproject kan veel energie opleveren voor de industrie
Ondertussen heeft president Desi Bouterse aangegeven dat de regering voorlopig afziet van de verdere uitvoer van dit project. Monsels begrijpt het staatshoofd, omdat de verkiezingen vlak voor de deur staan. Monsels denkt wel dat dit project op den duur zal worden uitgevoerd. Het Kabaleboproject is ook een goed project dat veel energie kan opwekken voor de industriële ontwikkeling. Kabalebo zit een stuk verder, omdat het veel meer voorbereiding vereist. Daar moet de dam nog gemaakt worden en moeten de turbines nog opgezet worden. Dit, terwijl bij Afobakka alles al aanwezig is en wacht men alleen nog op de omleiding van het water in het Tapajaiproject
Het feit dat het helemaal niet heeft geregend, is volgens Monsels nog steeds de reden waarom het waterpeil bij het stuwdam zo laag is. De regenbuien waren niet noemenswaardig. ‘Daarnaast heb je dan gevallen gehad bij het stuwmeer dat het aan de rechterkant heeft geregend, maar niet aan de linkerkant.’ Als de geoloog naar het landelijke verspreidingsgemiddelde kijkt, komt hij tot de conclusie dat het over het algemeen dit jaar weinig heeft geregend. Het waterpeil bij het Afobakkastuwmeer ligt nu lager dan 2.40 meters. De neerslag in 2014 is met circa 15% tot 20 % afgenomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!