President Bouterse: “Verhoging energietarieven zal bezuiniging stimuleren”

frontPresident Desi Bouterse ging gisteren ten overstaan van nieuwsmedia nader in op de brandende energiekwestie. De president gaf na een brede samenvatting van zijn televisietoespraak van zondag duidelijk aan dat bezuiniging op dit moment de enige manier is om een oplossing te krijgen voor de energiecrisis in het land. Daarnaast is verhoging van de huidige tarieven een must. Echter hangt het tarief dat de gebruiker betaalt totaal af van het gebruik. Dit betekent dat de verhoging van de energietarieven van 6 US dollarcent naar 8 US dollarcent ervoor zal zorgen dat de consument veel zuiniger zal omgaan met de beschikbare energie. ‘De breedste schouders zullen de zwaarste lasten dragen’, benadrukte Bouterse doelende op de instellingen en bedrijven die zeer binnenkort marktconforme prijzen zullen moeten betalen. Bij het aantreden van de huidige regering is in het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) aangegeven om een extra vermogen van 152 megawatt aan onze reserves toe te voegen en dacht de regering dat dit wel voldoende zou zijn om aan de vraag van de gemeenschap te kunnen voldoen. Van de 152 megawatt is inmiddels 97 megawatt haalbaar. Volgens planning zou aan het einde van 2015 het verschil zijn rond gemaakt. Echter was de situatie van de Van Blommensteinstuwmeer niet voorspelbaar, waardoor een energietekort ontstond. De president riep het volk nogmaals op om de zuinig om te gaan met ‘onze natuurlijke hulpbronnen’. Uiteindelijk moeten maatregelen doorgevoerd worden om de energie in de toekomst veilig te stellen. Volgens het staatshoofd is hij niet bang om de verkiezingen te verliezen wanneer hij iets moet doorvoeren dat goed is voor de natie.
Controlemechanismen om prijsverhogingen tegen te gaan
De president weet dat er een vrees bij de gemeenschap ontstaan is over de energiekosten. De doorberekening door de handelaren speelt al jaren volgens het staatshoofd. De regering zal moeten kijken naar de sociaaleconomische effecten om te voorkomen dat verhogingen ongebreideld worden afgewenteld op de kleine man. De studie over de mogelijke effecten moet nog worden uitgevoerd. Volgens de president kunnen mensen die visa bij ambassades aanvragen en personen die casino`s bezoeken, de verhoogde kosten wel betalen. Belangrijke instellingen zullen wel gevrijwaard worden van de marktconforme tarieven. Belangrijk is dat controlemechanismen ingebouwd moeten worden om hierop toe te zien.
Inkorten werktijden een optie
In het groter geheel om de energiecrisis het hoofd te bieden, overweegt de regering om de werktijden in te korten. Volgens de president is er diepgaand gesproken over deze optie. Wanneer de airco`s tegen 7 uur `s morgens uit zijn weet hij dat dit niet veel probleem voor het overheidspersoneel oplevert. Echter begint het tussen 12:00 en 13:00 uur in de middag behoorlijk warm te worden, waardoor het personeel niet adequaat genoeg kan presteren. Alle opties worden bekeken, om de crisis zo draaglijk mogelijk te maken voor de gemeenschap. “Geen enkele regering vindt het prettig om op deze manier om te gaan met de gemeenschap”, zegt het staatshoofd verwijzend naar de praktijk van load shedding. Daaraan gekoppeld zijn airco`s de grootste energiegebruikers op overheidskantoren. Met de sociale partners is deze optie diepgaand besproken en is de discussie verdaagd naar een andere datum. In de volgende discussie zal dieper op de materie worden ingegaan. Op de persconferentie zaten ook aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (Jim Hok) en waarnemend directeur Willy Duiker van de EBS.
FR

error: Kopiëren mag niet!