De fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee(DNA), Ronnie Brunswijk, heeft donderdag er alles aan gedaan om ervoor zorg te dragen dat de sociale wetten werden goedgekeurd door het parlement. Volgens Brunswijk kon hij het niet maken dat de boycotactie van de oppositie slaagde. Hij had iets goed te maken, daar onder zijn leiding de vergadering de vorige week werd verdaagd, nadat de oppositie de vergaderzaal verliet. Opmerkelijk was dat niemand van de oppositie donderdag bereikbaar was voor commentaar. Sommige toestellen waren uitgeschakeld, anderen lieten de telefoon overgaan zonder die te beantwoorden.
In een reactie zegt Brunswijk heel blij te zijn dat de wetten zijn aangenomen. Deze wetten vormen de basis voor de implementatie van het sociaal zekerheidsstelsel van de regering Bouterse/Ameerali. Brunswijk snapt niet waarom de oppositie de aanname van de Wet Minimumuurloon, de Wet Nationale Basiszorgverzekering en de Wet Algemene Pensioenwet zou willen boycotten. De regering heeft voldoende rekening gehouden met de bijdrage van het parlement. Diverse voorstellen die gedaan zijn door ook de oppositie, zijn opgenomen en zijn de wetten aangepast. Brunswijk zegt dat hij op grond daarvan gemeend had de vergadering de vorige week te moeten verdagen. Hoewel kritisch, heeft ook de oppositie een constructieve bijdrage geleverd bij de behandeling van deze voor de samenleving belangrijke wetten.
Deze wetten komen de totale samenleving ten goede en Brunswijk is ingenomen dat DOE en Nieuw Suriname (NS) quorum hebben verleend, anders konden de wetten donderdag niet zijn aangenomen. Breeveld, die rond 20.00 uur de vergadering verliet, keerde tegen 20.15 uur terug, nadat Premdew Lachmon van NS arriveerde. Bij de aanvang van de vergadering omstreeks 14.00 uur hadden 26 leden de presentielijst getekend, namelijk 24 van de coalitie, DOE-lid Breeveld en Patrick Kensenhuis van de NPS/NF-fractie. Kensenhuis heeft niet geparticipeerd, nadat hij vernam dat het aanvankelijk de bedoeling was van de oppositie om geen quorum te verlenen.
Brunswijk besloot rond 18.00 uur NS- parlementariër Lachmon naar de vergadering te halen. Dit gebeurde onder begeleiding van de politie. Tegen iets na 20.00 uur tekende Lachmon de presentielijsten en kon de vergadering die voor langer dan 3 uren was geschorst, worden hervat. De sociale wetten zijn iets na 03.30 uur vrijdagochtend goedgekeurd. Harish Monorath van NS is verheugd met de aanname van de wetten. ‘Dat NS alle medewerking verleend heeft zodat de wetten aangenomen konden worden, komt vanwege het nationaal belang van deze drie wetten’, merkt hij op.
DM