Het Nieuw Front had tijdens haar regeerperiode een overeenkomst met Suralco gesloten om tegen betaling zes dieselgeneratoren in te zetten bij energietekorten. Deze zouden nu, bij de huidige energiecrisis in Suriname, gemakkelijk kunnen worden ingezet. De fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, gaf gisteren kort voor de aanvang van de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) aan Dagblad Suriname te kennen dat hij zich soms afvraagt of president Desi Bouterse wel of geen ontwikkelingsvisie heeft. Volgens de parlementariër zouden deze zes dieselgeneratoren, die al jaren aan de Saramaccastraat stil staan, met een kleine investering kunnen worden ingezet. Hierdoor zou de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) gemakkelijk over 30 tot 35 megawatt meer capaciteit kunnen beschikken. De VHP-ondervoorzitter heeft de president gevraagd om dit na te gaan en de zaken in te schakelen, omdat Suriname op dit moment met een nationaal probleem kampt. Uiteindelijk is gebleken dat met een kleine investering van US$ 3 miljoen behoorlijk wat energie binnen de kortste tijd kan worden opgewekt. Randjietsingh zegt dat hij informatie van internationaal gerenommeerde mensen heeft gehad die gezegd hebben dat zij dat binnen de kortste periode, een paar maanden, in orde kunnen maken.
Volgens het DNA-lid heeft de president zelf in het Nationaal Ontwikkelingsplan gezegd dat er in 2015 een groei van tussen de 12% en 15% zal zijn. Ondertussen heeft het staatshoofd ook niets gedaan om dit op te vangen. De directie van de NV EBS moet ook worden doorgelicht. Het staatshoofd zal aanstaande dinsdag op een heleboel brandende vragen moeten ingaan. Randjietsingh geeft verder aan dat bevoegde instanties hem hebben verteld dat de armoedegrens in Suriname in de afgelopen drie jaar met SRD 1.000 per maand is toegenomen. Dit betekent dat het grootste deel van de samenleving onder de armoedegrens leeft. Wanneer de oppositie vragen stelt horen zij steeds één antwoord, “Neks No Fout”.
‘Ik geloof er niets van’
Randjietsingh zegt dat hij helemaal niet gelooft dat afgelopen woensdag 17 megawatt aan elektriciteit is bespaard. De besparing van 17 megawatt energie is ook geen duurzame oplossing. Mensen kunnen volgens de volksvertegenwoordiger een dag bezuinigen, maar op den duur kunnen zij ook daarmee stoppen. “Nu is het ook ineens mogelijk dat een vierde turbine door Suralco kan worden ingezet. Is het waterpeil ineens gestegen? Kunnen de andere twee turbines dan ook niet worden ingezet?”, vraagt de VHP’er zich af. In 2011 heeft de regering gezegd dat zij wist dat het waterpeil bij het Brokopondostuwmeer omlaag zou gaan als gevolg van verminderde regenval. Volgens Randjietsingh zijn wij intussen drie jaren verder en de regering heeft niets gedaan aan datgene wat zij zelf had gezegd te doen. “Het probleem dat nu heerst, is het gevolg van het wanbeleid van deze regering. Wanneer iemand energie gebruikt, verspilt die geen energie.” De enige manier om volgens het DNA-lid te besparen, is door in het donker te zitten. “Dus de uitspraak van de president op zijn propagandamedium Bakana Torie zou juist moeten zijn: “Ik ben blij, omdat jullie in het donker zitten”. Natuurlijk zullen er wat besparingen zijn, maar het volk zal het gelag moeten betalen”, aldus Randjietsingh.
FR