Dino Bouterse bekent schuld in Hezbollah-zaak

ZEKER Dino Bouterse bekent schuld in HezbollahExact een jaar na zijn aanhouding heeft Dino Bouterse in een rechtbank in New York vandaag een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd. Amerikaanse aanklagers houden de zoon van de president verantwoordelijk voor wapenhandel en cocaïnesmokkel. Ook zou hij hebben willen helpen bij het opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname, aldus de Volkskrant. Dino Bouterse zou geprobeerd hebben een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU waar hij drugs en wapens had liggen. Dit blijkt uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, schrijven diverse media.
Preliminaire verweren ontkracht
Deze wending in de strafzaak Bouterse is opmerkelijk, omdat hij steevast alle feiten ontkende. Het verdedigingsteam van Bouterse diende zelfs verweren in bij de rechtbank in New York. De preliminaire verweren werden op 23 juli in behandeling genomen door de rechter. De hoorzitting stond voor 15.30 uur (lokale tijd) gepland. De verweren houden onder andere in de bevoegdheid van de rechter om kennis te nemen van de nadere toegevoegde klacht inzake terrorisme. De soevereiniteit van Suriname en Panama, waar Bouterse op 29 augustus werd aangehouden, zou geschonden zijn door de werkwijze van de Amerikaanse autoriteiten, stellen de advocaten in hun verweer. Geen van beide landen was op de hoogte gebracht van de ‘under cover’ operatie van de DEA. Ook zou Panama vanwege verkeerde informatie de uitlevering hebben toegestaan. Aan Panama werd voorgehouden dat de aanwezigheid van Bouterse een gevaar voor het land was, omdat Hezbollah hem zou komen bevrijden. Bouterse werd na zijn arrestatie uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van drugs- en wapenhandel. De aanklacht werd op 7 november uitgebreid met de verdenking dat hij wilde samenwerken met de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. Omdat het bewijs daarvoor pas later is toegevoegd, mag Bouterse hiervoor volgens zijn advocaten niet worden aangeklaagd. De verdediging vraagt dat de openbare aanklager, Preet Bharara, niet ontvankelijk wordt verklaard voor de aanklachten over terrorisme.
De advocaten vragen ook uitsluiting van de verklaringen die Bouterse na zijn arrestatie heeft afgelegd, omdat ze op een ‘dwangmatige’ manier zouden zijn verkregen. Aan Bouterse was toen niet medegedeeld waarvoor hij was aangehouden. Ook was hij gedurende zijn transport naar de VS continu geboeid. In de zaak tegen Dino Bouterse worden er voorbereidingen getroffen om getuigen te horen. Een der topgetuigen van de openbare aanklager is Shaheed Roger Khan. Roger Khan is door de Amerikaanse justitie veroordeeld tot 40 celstraf voor wapen- en drugshandel. In de zaak contra Dino Bouterse zal hij optreden als getuige. Verwacht wordt dat hij detailzaken naar voren zal brengen over de betrokkenheid van Dino Bouterse en vader Desi Bouterse in criminele activiteiten.
Een uitspraak over deze preliminaire verweren lijkt nu nauwelijks zin te hebben. Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. Wat precies in de ‘deal’ van Bouterse staat, is nog onduidelijk.
Faciliteren
Volgens de aanklacht kwamen op 1 februari 2013 twee infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA op bezoek bij Dino in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek gaf Bouterse aan dat hij hen kan ‘faciliteren’ bij drugssmokkel en het kopen van wapens. In juli praatte Bouterse een paar keer met Amerikaanse undercoveragenten over het opzetten van een Hezbollah-basis in Suriname. Ook reisde hij naar Griekenland om met de aangewezen contacten concrete plannen te maken. De vermeende Hezbollah-baas verklaarde dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. ‘Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?’, vroeg de infiltrant. ‘Ja’, antwoordde Bouterse.
Het ging om een eerste groep van 30 tot 60 mensen. Er werden huisvesting en bewaking voor ze geregeld, liet Bouterse weten. Ook konden volgens hem valse paspoorten verstrekt. Dino Bouterse werd op basis van die infiltratieactie augustus vorig jaar op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd. De verdere inhoudelijke behandeling van de strafzaak staat voor 6 oktober 2014.

error: Kopiëren mag niet!