De Stichting Suricorps for Development, ingegeven door het ministerie van Regionale Ontwikkeling, is in het leven geroepen om vanuit Surinaamse inzichten met een nationaal vrijwilligerskorps invulling te geven aan het gat dat ontstaan is na het vertrek van Peace Corps in 2013. In de voorafgaande 18 jaar heeft Peace Corps zich ingezet in tal van gemeenschapsprojecten in rurale gebieden, zoals sanitaire projecten, drinkwater- en landbouwprojecten, maar ook hiv/aids awareness projecten en civiele projecten.
Uit onderzoek van de UNDP is gebleken dat er een zekere terugval is geweest na het vertrek van Peace Corps. Onderzoek uitgevoerd door UNDP heeft uitgewezen dat er vanuit de gemeenschappen een vraag is naar soortgelijke organisaties. Het rapport wat hierover verschenen is, heeft een conceptprogramma opgenomen wat toepasbaar is voor Stichting Suricorps. De focus is gelegd op het institutionaliseren van Stichting Suricorps en zal voor de komende periode verschillende pilotprojecten uitvoeren te Redi Doti, Piere Kondre, Ricanau Moffo, Moengo, Peto Ondro, Pokingron, Atjoni en Pikin Slee. Hierbij worden met name programma’s op het gebied van landbouw, woningbouw, gezondheid en onderwijs aangedaan, die landelijke navolging zullen krijgen wanneer de pilotfase is afgerond.
Het doel van Stichting Suricorps for Development is om in het bijzonder rurale gebieden in Suriname, gemeenschapsprojecten te initiëren die moeten bijdragen tot het verhogen van de verdiencapaciteit van dorpsgemeenschappen voor ontwikkeling van land en volk.
De stichting zal zich ook inzetten om het menselijk potentieel van alle Surinamers te helpen ontwikkelen en verhogen evenals het welvaarts- en welzijnsniveau omhoog te tillen. In al haar streven zal samenwerking met andere overheidsinstituten, internationale organisaties en gelijk gerichte organisaties prioriteit genieten, teneinde de gestelde doelen te bereiken.