Een functionaris van het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) verklaart tegenover Dagblad Suriname dat het mortuarium slechts als tussenpersoon optreedt tussen de overledene en het uitvaartbedrijf. Dagblad Suriname heeft uit stukken kunnen vernemen dat er in totaal 29 lijken zijn opgebaard die begraven moeten worden. De functionaris vertelt dat er binnenkort een aparte ruimte komt, waarin de lijken die niet opgehaald worden, opgebaard zullen worden. Op 8 mei 2014 heeft de patholoog van AZP middels een schrijven aan de procureur-generaal, Subhas Punwasi, toestemming gevraagd om over te gaan tot het begraven van de lijken die al maanden opgebaard liggen in het mortuarium.
Ook het hoofd van de Forensische Opsporing, inspecteur Tjin Liep Shie, heeft op 14 juli 2014 de procureur-generaal om toestemming gevraagd. Op 24 juli heeft pg Punwasi per schrijven zijn toestemming gegeven om de lijken te begraven. Uit stukken blijkt dat een deel van de overledenen ongeïdentificeerd zijn. Ook zijn er enkele lijken die onthoofd zijn, vertelt de functionaris aan Dagblad Suriname. Alle lijken zijn van het mannelijk geslacht. Het oudste lijk is sinds 28 april 2013 opgebaard in het mortuarium. Dus zijn er lijken die al 16 maanden opgebaard liggen in het mortuarium. De functionaris van het AZP geeft te kennen dat het in deze gaat om lijken van vreemdelingen en misschien van mensen die een zwerversbestaan leidden. Uit de publiceerde lijst vallen inderdaad veel Braziliaanse namen op.
In juli besteedde Dagblad Suriname al aandacht aan dit probleem, waarbij een functionaris van het mortuarium aangaf dat de pg maandelijks een lijst krijgt met de lijken die over een periode van 6 weken niet zijn opgehaald. Het mortuarium houdt de lijken en wacht op het beleid van de pg. ‘De koeling moet blijven draaien en er wordt ruimte ingenomen. Dat alles is op staatskosten.’ Het mortuarium is een tijdelijke opslagplaats van stoffelijke resten. Lijken worden naar het mortuarium gebracht, omdat het lijk over een bepaalde tijd tot ontbinding overgaat. ‘Er is voldoende plaats voor overledenen’, gaf de functionaris verder aan. Het AZP-mortuarium is het grootste in Suriname. ‘Dat men moet overgaan tot het begraven van de lijken is niet een besluit dat het mortuarium moet nemen’, benadrukt de functionaris. Het mortuarium is niet de bevoegde instantie. ‘Slechts de procureur-generaal kan de toestemming daartoe verlenen’, zegt de functionaris. Die beslissing is nu genomen en zal de staat de kosten van deze begrafenissen dragen.
Farzana Abdoel