Asis Gajadien: “Wie zal voor de schade van ondernemers en consumenten opdraaien?”

De recente, vaak langdurige, stroomonderbrekingen beginnen een heleboel ondernemers problemen te bezorgen. Veel bedrijven en ondernemingen lijden schade doordat producten in de koelkast bederven en apparatuur stuk gaat. Anderen worden gedwongen om over te gaan tot sluiting. Consumenten vrezen dat de schade op hun verhaald zal worden. Deze consumenten hebben eigen verliezen, doordat hun apparatuur en producten eraan zijn gegaan. Parlementariër Asiskumar Gajadien, die dit probleem dinsdag in het parlement heeft aangekaart, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij voorstander is van een buurtenschema. Daarbij moet de Energiebedrijven Suriname (EBS) vooraf aangeven welke buurten zij op welke tijdstippen zullen uitschakelen. Afgelopen dinsdag zijn verschillende buurten slachtoffer geworden van urenlange uitschakeling van stroom door de EBS. Doordat er te weinig water in het stuwmeer zat, heeft Suralco de stroomlevering met 30 megawatt teruggebracht. Volgens het bedrijf kan de gemeenschap een bijdrage leveren door zuinig om te gaan met stroom, zodat er niet teveel uitgeschakeld hoeft te worden. Gajadien vraagt zich af wie voor de schade zal opdraaien. Hij denkt niet dat de EBS zal inspelen op de opgelopen schade van de ondernemers.
Zoveel geïnvesteerd, weinig voordeel
De volksvertegenwoordiger kan zich niet indenken hoe dit probleem zich nog steeds voordoet, nadat de president recentelijk bij de ingebruikname van de nieuwe 60 megawatt-powerplant van EBS had aangegeven dat nu juist 11.000 nieuwe woningen aangesloten zouden kunnen worden. ‘Nu hebben juist meer huishoudens te kampen met stroomuitval. Naast het tekort van 30 megawatt, dat door Suralco is teruggebracht, heeft Staatsolie ook uitgebreid met een opwekcapaciteit van 42 megawatt. Dit zou volgens de VHP’er betekenen dat er gemakkelijk opgevangen zou kunnen worden met bestaande opwekfaciliteiten die nu ter beschikking zijn. Echter zien wij dat de oorzaken van stroomuitval te maken hebben met slecht onderhoud en management binnen het energiebedrijf. De opwekcapaciteit is hierdoor niet optimaal, omdat men hierdoor niet voorbereid is op deze situatie. Over het algemeen moet dit mismanagement verweten worden aan het verspillend en corruptief beleid binnen het bedrijf.’
Geen openbare aanbesteding bij leveringscontracten
Volgens Gajadien worden bij leveringscontracten geen openbare aanbestedingen gehouden. Deze contracten gaan voornamelijk via een leverancier die vele malen duurder is dan de werkelijke prijs. De EBS vraagt gelden voor aansluitingen en wendt dit meer aan voor andere zaken als stadsverfraaiing, sponsoring van de wereldkampioenschappen voetbal en het verlenen van bijstand aan sociale instellingen. “Wij hebben hiernaast ook nog de riante uittreding van de ex-directeur Kenneth Vaseur, waarvoor meer dan SRD 1 miljoen betaald is”, benadrukte de parlementariër. Echter is hetzelfde management, dat aanzat onder de vorige directeur, gehandhaafd gebleven. Het assembleelid heeft gevraagd naar een opgave van het bedrijf, waarin wordt aangegeven in welke buurten en in welke periode de stroomtoevoer is uitgevallen. Dit, om de samenleving direct te informeren hoe slecht elektriciteit geleverd wordt. Gajadien heeft in ieder geval geen geloof in de normale ‘load shedding’ van de EBS. Ondertussen heeft president Desi Bouterse bekend gemaakt dat hij dinsdag het parlement zal informeren over de energiesituatie in het land.
FR

error: Kopiëren mag niet!