Het meest bekende tandpastamerk in Suriname ‘Colgate’ verwerkt in haar product ‘Colgate Total’, een mogelijk kankerverwekkende stof genaamd Triclosan. Het blijkt dat de lage concentraties van Triclosan in ‘Colgate Total’, indien die zich ophopen, uiteindelijk kanker kunnen veroorzaken. Het gebruik van de stof staat al geruime tijd onder vuur, omdat het bij te hoge concentratie het evenwicht van de natuurlijke microflora op de huid kan verstoren en dat het bacteriën resistent maakt voor antibiotica. Het gebruik van Triclosan staat nu onder druk vanwege de toenemende onderzoeksgegevens, die aantonen dat de stof ook kankerverwekkend kan zijn.
Lesley Resida, directeur van het bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zegt aan Dagblad Suriname dat hij via de officiële bronnen, waaronder de website van de WHO, de ‘International Food Safety Authorities Network’- (Infosan ), niet heeft vernomen dat ‘Colgate Total’ op de lijst van producten, die een directe bedreiging voor de gezondheid vormen, staat. Op deze site publiceert de WHO alle namen en merken van voedings- en hulpmiddelen die een serieus gevaar zijn. Desondanks zal Resida de keuringsdienst inlichten en onderzoek laten doen naar de zaak. Mocht blijken dat de producten inderdaad een gevaar vormen, dan zullen ze volgens de gebruikelijke procedure allereerst uit de schappen verwijderd worden. Vervolgens zullen de producten terug gaan naar de importeur, die zal moeten nagaan waar hij naartoe gedistribueerd heeft. Uiteraard zal dan via de media ook een officiële mededeling en/of waarschuwing uitgaan naar het publiek toe, verduidelijkt Resida, die op dit moment in ieder geval nog geen reden voor paniek ziet.
Voedseltechnoloog Ricky Stuttgard is bekend met de stof en vindt wel dat we de ontwikkelingen op dit stuk wel met arendsogen moeten volgen. Hij legt uit dat wanneer Triclosan in producten zit die op de huid gebruikt worden het gevaar minder is. Het is wel wat anders als de stof in tandpasta zit, omdat hierbij het risico dat je het slikt groot is. Vooral bij kinderen, die minder controle hebben tijdens het poetsen en wel vaker tandpasta slikken, is het gevaar groter. Ook moet de maximaal toelaatbare hoeveelheid van de stof in de gaten worden gehouden, waarbij er geen gevaar is voor kinderen. Dit laatste omdat de maximale toegestane hoeveelheid in relatie staat tot het lichaamsgewicht, aldus Stuttgard.
In de Verenigde staten zijn de eerste rechtszaken tegen het gebruik van Triclosan reeds in voorbereiding. Triclosan is al jaren bekend als bestanddeel van desinfecterende middelen voor artsenpraktijken en ziekenhuizen. Het wordt toegevoegd aan veel cosmetische en hygiënische producten, zoals antiseptische zeep, afwasmiddelen, tandpasta, scheercrème, make-up, aftershave en deodorant. Triclosan wordt ook toegevoegd aan uiteenlopende andere verbruiksgoederen, zoals plastiek en keukengerei. De fabrikanten van Reach tandenborstels en Playskool speelgoed hebben vanwege de mogelijke gevaren van de stof destijds het toevoegen van Triclosan aan hun producten stopgezet. In de Europese Unie is de maximaal toegelaten concentratie van Triclosan in cosmetische producten 0,3%. De fabrikant van de tandpasta merken Aquafresh, Sensodyne en Corsodyl is uit voorzorg gestopt met het gebruik van Triclosan in haar producten. Colgate-Palmolive echter vindt dat de voordelen van Triclosan in tandpasta (het voorkomen van tandplak en tandvleesontstekingen) groter zijn dan de gevaren voor de gezondheid.