Consumenten kopen en eten bijna dagelijks brood. Brood wordt door verschillende bakkerijen vervaardigd. In Suriname is Fernandes Bakkerij één van de bekende broodproducenten, die dagelijks brood levert aan honderden winkels in heel Suriname. Er is in de afgelopen periode een artikel verschenen in Dagblad Suriname, waarbij een consument vertelt dat zij beschimmeld brood heeft gekocht in een winkel. ‘De opslagconditie van brood is belangrijk en ook de hygiëne speelt een belangrijke rol’, zegt Santusha Soerodimedjo, quality manager van Fernandes Bakkerij.
Indien brood niet goed wordt opgeslagen, kan het gebeuren dat de houdbaarheidstermijn wordt verkort, bijvoorbeeld wanneer brood wordt blootgesteld aan zonlicht, zowel door de winkelier of de consument. Brood kan het best worden opgeslagen buiten direct zonlicht, in een goed gesloten broodtrommel of een luchtdichte voorraadbak. Het is daarom van belang dat elke consument als controleur optreedt in deze en de klachten optimaal doorgeeft. Indien de opslagaanbevelingen niet plaatsvindt zoals bovengenoemd, dan dient de consument dit niet te accepteren. Indien men een klacht wil indienen via de afdeling Consumentenzaken (Coza) van het ministerie van Handel en Industrie zijn er medewerkers beschikbaar die dit terstond aanpakken en afhandelen met betrokken instanties’, zegt Daniella Sumter, hoofd van de afdeling Coza.
Soerodimedjo geeft aan dat Fernandes Bakkerij open staat voor klachten van consumenten. Er kan worden gebeld of men kan persoonlijk langslopen bij de Bakkerij. ‘De ‘consumer responder’ gaat bij het ontvangen van zo een klacht naar de winkel om het probleem te identificeren en we komen de consument tegemoet’, zegt Marisca Blankendaal, marketing manager van Fernandes Bakkerij. De winkels waar brood wordt geleverd worden gecontroleerd aan de hand van ‘steekproeven’. Er is ook een retour policy, waarbij de broden die al vervallen zijn en niet zijn verkocht, worden opgehaald. Verder wordt de houdbaarheid van de producten regelmatig gecontroleerd door de Quality afdeling.
Na de verandering van het proces waarbij bakkerijen niet vergunning plichtig meer zijn, is gebleken dat in Suriname meer bakkerijen zijn opgedoken. Uiteraard is dit voor het BOG heel zwaar, omdat er frequenter gecontroleerd moet worden bij zulke instanties. Het blijkt toch wel dat sommige instanties aan het oog van het BOG ontsnappen. Ter oplossing hiervan heeft het ministerie van Handel en Industrie tezamen met het ministerie van Volksgezondheid een standaard laten ontwikkelen na afstemming met de stakeholders binnen het bakkerijgebeuren. Na vaststelling van deze standaard is deze tot een technisch voorschrift (verplichte standaard) verheven. Door de totstandkoming van dit technisch voorschrift is het mogelijk voor het bureau van Standaarden in Suriname om in samenwerking met BOG en het districtsbestuursorgaan een strikte controle uit te oefenen bij bakkerijen, waarbij regels gehaald uit deze vastgestelde standaard voor elke bakkerij in Suriname zullen gelden.