De directeur van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft naar aanleiding van een klacht besloten om maatregelen te treffen tegen artsen, die tijdens de middaguren geld eisen van de patiënten met een Basiszorgverzekering Self Reliance (BZSR). ‘Elke klacht wordt behandeld en onderzocht’, geeft de directeur van RGD, Maaltie Sardjoe, aan. ‘De beschuldigde arts moet met verweren komen. Afhankelijk van het verweer wordt er een besluit genomen’, vertelt Sardjoe. De directeur heeft reeds eerder artsen geschorst en buiten functie gesteld.
Drempelkosten is een standpunt van de vereniging
De regering heeft namelijk de medische kosten voor de leeftijdsgroep 0-16 jaar en 60-plussers vrijgesteld. Maar de artsen die in de middaguren werken, zijn het niet eens met deze regeling, omdat zij op de middagpoli een tekort aan ondersteunend personeel hebben. ‘Het gaat niet om het vragen van een vergoeding, maar het gaat erom dat wij een goede discussie willen hebben met de RGD over de problemen die artsen op hun middagpoli hebben’, benadrukt de voorzitter van de Vereniging van Regionale Gezondheidsartsen (VRA), Jules Cruden. Het betreft een discussie die zich al jaren voortsleept, vertelt Cruden aan Dagblad Suriname. Er zijn enkele randvoorwaarden gekoppeld aan een middagpoli. De arts moet namelijk ondersteunend personeel, beveiliging en materiaal hebben. Ook moeten de apotheken van de RGD open zijn op het tijdstip dat de middagpoli open is.
Volgens Cruden moet de RGD ervoor zorgen dat de werkdruk niet te hoog wordt voor de arts. ‘Als er 90 patiënten zijn en er is slechts 1 arts op de poli, dan moet de RGD ervoor zorgen dat er nog een arts beschikbaar wordt gesteld. Het zijn een aantal zaken, die goed geregeld moeten worden en daarnaast willen wij ook een vergoeding.’ Er zijn al discussies gaande tussen de Vereniging en de medisch directeur over de problemen die zich voordoen op de middagpoliklinieken. Het is een verenigingsstandpunt om drempelkosten te hanteren. Dit standpunt heeft de Vereniging van Regionale Gezondheidsartsen in 2012 neergepend voor de RGD. ‘Zolang er geen goed geregeld beleid komt rond de middagpoli, zullen we de drempelkosten blijven hanteren’, aldus Cruden. De Regionale Gezondheidsdienst moet erop toezien dat er aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Voorzitter Cruden geeft aan dat er nergens in het reglement van de VRA staat dat zij BZSR-patiënten moeten behandelen. Dus daarom vindt de vereniging dat zij best wel wat extra inkomsten kunnen krijgen. ‘De RGD ontvangt heel veel inkomsten uit de BZSR en kan de VRA een deel daarvan wel afstaan’, is Cruden van mening. ‘Het lijkt erop dat wij weer acties gaan moeten voeren om ons deel te krijgen. Indien er een arts wordt geschorst, zal de VRA gelijk overgaan tot het voeren van acties en het vertrouwen in de leiding opzeggen.’
Farzana Abdoel