Het is duidelijk dat met 1 dode en 4 gewonden de storm die zondag in Suriname woedde geen ‘briesje’ was. Het is hoog tijd voor deskundigen om serieus aan tafel te gaan zitten en door alle relevante actoren erbij te betrekken, te pogen tot een plan te komen ter bescherming van de Surinaamse burgers en hun persoonlijke bezittingen, alsook overheidsgebouwen, productiebedrijven en scholen.
Allereerst moeten burgers voorgelicht worden hoe te handelen in geval van een storm van dit formaat of erger. Zij moeten weten hoe zij zichzelf in veiligheid kunnen brengen. De kwestie van een goed functionerend rampenplan moet ook weer aan de orde komen en niet alleen voor Paramaribo, maar ook voor de districten. De Meteorologische Dienst zou via de diverse media en social networks waarschuwingen moeten doen uitgaan voor eventueel te verwachten stormweer, waarbij ook de te verwachten windsterkte wordt aangegeven en er een gradatiesysteem wordt gehanteerd.
Ingenieur Samuel Mehairjan gaf in een schrijven aan Dagblad Suriname aan dat voorkomen beter is dan genezen. We kunnen volgens hem kijken naar de eilanden in onze regio waar men steviger bouwt dan kopiëren wat goed is. We moeten beginnen met de daken beter vast te schroeven en kappen goed te bevestigen en architecten moeten nu met nieuwe voorstellen komen. Er dient verder gekeken te worden naar de bouwconstructie in Suriname en deze moet zodanig worden aangepast dat gebouwen beter bestand zijn tegen de huidige weersomstandigheden. Er moet gebruik gemaakt worden van stevigere materialen dan welke in het verleden gebruikt zijn, vooral voor daken die het meest te lijden hebben in geval van storm.
De infrastructuur van het telecom- en elektriciteitsnet eisen ook de nodige voorzorgsmaatregelen. Men zou ervoor kunnen kiezen om de bekabeling ondergronds aan te leggen. De verzekeringsmaatschappijen moeten ook op de omstandigheden inspelen en individuen en bedrijven in de gelegenheid stellen zich te verzekeren tegen stormschade van de huidige proporties, zodat bij eventuele schade het financieel niet te zwaar hoeft te drukken op de slachtoffers.