TAS beraadt zich nog over maatregelen Digicel

ZEKER TAS beraad zich nog over maatregelen Digicel 1De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) is zich bezig te beraden over de recent genomen maatregelen door de Surinaamse branche van Digicel. Digicel Suriname laat weten dat met onmiddellijke ingang alle ongeautoriseerde VoIP-diensten op haar netwerk worden geblokkeerd. Met VoIP-applicaties kunnen klanten telefonisch gesprekken voeren via het internet. Jerrel Pinas, communications en pr-manager van de telecom waakhond, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat dit vraagstuk wat tijd gaat nemen voordat de TAS met een officiële verklaring kan komen. De TAS heeft de maatregel van Digicel nog niet intern besproken met de leiding. Pinas verzekerde wel om in de komende week met een verklaring te komen. Ondertussen hebben de recente maatregelen van de telecomprovider voor veel ongerief bij gebruikers van het Digicel-netwerk veroorzaakt.
Digicel is van mening dat met de ongeoorloofde VoIP-diensten er een enorme druk wordt gezet op de bandbreedte, met als gevolg dat het dataverbruik van de klanten negatief wordt beïnvloed. Het gaat om de ongeautoriseerde VoIP-operators zoals Skype, Viber en Nimbuzz die gebruikmaken van telecomnetwerken om hun diensten te leveren, maar niet voor dit voorrecht betalen. Dit komt volgens het telecombedrijf neer op een onrechtmatige bypass-activiteit. Hoewel Digicel aangeeft dat het om een tijdige maatregel gaat, is het nog onduidelijk hoe lang deze maatregelen van kracht zullen zijn. Het bedrijf is momenteel bezig te onderhandelen met deze VoIP-operators en hoopt tot een redelijke prijs te komen voor deze diensten. Digicel heeft in april 2014 nog haar vierde generatie mobiele internet geïntroduceerd. Dit na voorbereidingen van bijkans twee jaren en een investering van US$ 20 miljoen.
Volgens Hans Lute, CEO van Digicel Suriname, zou ongeveer 90 procent van de gemeenschap kunnen worden voorzien van de 4G-diensten. ‘4G is supersnel internet. Hiermee kunt u sneller films bekijken op bijvoorbeeld YouTube. Maar ook het streamen van betere kwaliteit beelden en geluid kan nu plaatsvinden. Ook de mensen die vaak een videogesprek hebben op Skype met hun familie in het buitenland zullen hier veel profijt van hebben’, merkte Lute toen op. Hij gaf aan dat een ieder in staat gesteld moet worden om mee te gaan met de technologie. Zo zijn de prijzen van de smartphones heel laag gehouden bij het lanceren van het 4G-netwerk. Terwijl het toen nog de bedoeling was om gemakkelijker gebruik te maken van VoIP-diensten, blijkt het bedrijf nu een ander standpunt te hebben. Vaststaat dat een heleboel Digicel klanten zullen overstappen naar andere providers, hopende dat de andere telecomproviders ook niet met dezelfde maatregel komen.
FR

error: Kopiëren mag niet!