Slechts 30% werknemers particuliere sector verzekerd

In de particuliere sector heeft slechts 30% van de in Suriname geregistreerde bedrijven hun werknemers tegen ziektekosten bij een verzekeringsmaatschappij verzekerd. Over het algemeen betreft het verzekerden die een maandelijks loon ontvangen en die daardoor in staat zijn een deel van de premie te betalen.
Deze situatie is niet te accepteren en voelt de regering zich verplicht een Nationale Basiszorgverzekering in te voeren. Vanaf 1 juli 2013 genieten personen tussen 0-16 jaar en 60 plussers gratis basiszorgverzekering, die een voorloper is op het Nationaal Zorgsysteem (NZS), dat per 1 januari 2014 had moeten ingaan. Vanwege ontbrekende wetgeving kan fase 2 van dit systeem nog niet worden geïmplementeerd. Het parlement heeft gisteren een aanvang gemaakt met de behandeling van de Wet Nationale Basiszorgverzekering.
Met de Wet Nationale Basiszorgverzekering wordt een wettelijke plicht ingevoerd voor alle ingezetenen van Suriname. Een grote groep van ingezetenen beschikt niet over een zorgverzekering en is normaliter niet in staat om de kosten van een medische behandeling te betalen. Bovendien is het huidige systeem, waarbij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) inkomt voor personen die hun doktersrekening niet kunnen betalen, niet langer verantwoord. Na een aanvraag bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting kunnen personen beschikken over een on- of minvermogenkaart. Het systeem van deze voorziening is complex, duur en niet transparant. Een niet inzichtelijke tarifering voor de dienstverleners in de medische branche vormt daar onderdeel van.
SM

error: Kopiëren mag niet!