De economie van Suriname en de Caribische regio is ernstig scheef gegroeid ten opzichte van andere kleine economieën in de wereld, volgens het rapport ‘Is there a Caribbean sclerosis?’, dat uitgebracht is door de Inter-American Development Bank (IDB). De Caribische regio houdt haar economie voornamelijk draaiende op natuurlijke hulpbronnen, landbouw en toerisme.
De economie van Suriname steunt het zwaarst op de verdiensten die men uit de natuurlijke hulpbronnen kan genereren. Dat komt omdat deze economie zelf weinig produceert. De export van goud en bauxiet beslaat 49% van de totale export. De verliezen en schulden die Suriname moet incasseren ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) is het hoogst na Guyana van de hele regio. Hierbij is de dalende goudprijs nog niet meegenomen, iets wat de zaak erger maakt.
Het huidige BBP van Suriname ligt gemiddeld beneden die van Caricom-buurlanden. In de jaren ’70 en ’80 kende de regio een ontmanteling van handelsovereenkomsten, verminderde buitenlandse financieel hulp en was er een serie van factoren die invloed had op het gebied. Als reactie hierop hebben Caribische landen een nieuw ontwikkelingsmodel geadopteerd en toegepast. Dit model was succesvol voor een bepaalde periode en dat model heeft zijn langste tijd gehad.
Economie van kleine en oudere bedrijven
Het rapport van IDB toont een aantal oorzaken van de huidige scheefgroei. Enerzijds wijst het als oorzaak het herdistribueren van sociale rijkdom. Verschillende belangengroepen verminderden een economische groei en dat zorgde voor vermindering van sociale voorspoed. Dit heeft een paar belangrijke maatschappelijke verschijnselen tot gevolg. Beleid en politiek worden beïnvloed door een aantal rijke belangengroepen. Het bedrijfsleven wordt gedomineerd door een paar bedrijven en creëert een monopolie op de markt. Regelgeving ontmoedigt (buitenlandse) investeringen ten behoeve van bestaande bedrijven. Hierdoor zakt het vertrouwen in de politiek en dit heeft als gevolg dat Caribische bedrijven sneller hun toevlucht zoeken tot onregelmatige betalingen en omkoping.
Het bedrijfsleven van het Caribische gebied is zwakker dan van andere kleine economieën, aangezien het opgemaakt is uit kleinere en oudere bedrijven die allemaal door families gedurende generaties overgedragen zijn. Dit zorgt ervoor dat deze familiebedrijven minder toegankelijk zijn tot de internationale handel. Het Caribische bedrijfsleven wordt verzwakt door een milieu waar families bevoordeeld worden en die een dynamische en innovatieve private sector benadeelt. Het bedrijfsleven is niet capabel om internationaal mee te kunnen draaien.
Integratiepogingen mislukt
Een andere factor die van grote invloed is, zijn de pogingen om de regio te integreren. Deze hebben grotendeels niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Volgens het rapport benaderen de Caricom-landen elkaar niet genoeg met als gevolg dat de integratie niet werkt. Beleidsmatig niets doen gaat niet werken, aangezien dit de ingegraven groeivertragende bedrijven zal bevoordelen doordat deze de politiek beïnvloeden. Wat het Caribische gebied – en ook Suriname – nodig heeft, zijn meer efficiënte en internationaal capabele bedrijven die het economische beleid minder manipuleren in hun voordeel.