Guyanezen trekken nog steeds weg uit thuisland

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in Suriname heeft in haar recent uitgekomen Volume-II Districtsresultaten van de Achtste Algemene Volkstelling aangegeven dat de districten Nickerie en Commewijne een vrij grote populatie Guyanezen huisvesten. Het ABS heeft opgetekend dat van de 34.233 Nickerianen 1273, oftewel 4%, de Guyanese nationaliteit bezitten, terwijl van de 16.342 bewoners van Commewijne 978 oftewel 6% Guyanees zijn. Het meest gewestelijke district staat sinds tijden bekend als een toevluchtsoord voor onze westerburen, maar in de loop der jaren verkiezen ook veel Guyanese vissers het district Commewijne als woonplaats.
Cijfers tonen negatieve bevolkingsgroei
Guyana heeft onlangs aangegeven dat zij een marginale afname van ongeveer 3,339 van haar bevolking heeft geconstateerd. Dit wordt in een voorlopig rapport van de langverwachte volkstelling van 2012 van het Guyanese Algemene Bureau voor de Statistiek aangegeven. De Guyanese volkstelling geeft een bevolkingsbestand van 747,884, terwijl bij de voorgaande volkstelling in 2002 dit aantal nog op 751,223 stond. Wanneer gevraagd wordt over de factoren die hebben bijgedragen tot deze daling, geeft het hoofd statisticus en censusambtenaar, Lennox Benjamin, aan dat migratie als de belangrijkste oorzaak kan worden aangewezen. Hij herinnerde eraan dat de bevolking in 1980 haar piek had bereikt en dat het tot nu toe dat niveau, ondanks stijgingen in geboortecijfer, niet opnieuw heeft kunnen halen. Het rapport van Guyana geeft aan dat de vrouwen de meerderheid van de bevolking uitmaken. In totaal waren er 372,547 mannen en 375,337 vrouwen, waardoor een geschatte sekse-ratio van 99 mannen per 100 vrouwen werd aangegeven.
Illegale Guyanezen vormen een maatschappelijk probleem in Suriname
De voormalige districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, heeft in haar functie als dc meerdere malen erop gewezen dat er een sterke concentratie is van illegale Guyanezen en prostituees in het district en dat het commissariaat genoodzaakt is geweest illegale Guyanezen terug te sturen naar Guyana. In het verleden werd ook door de eigenaar van een visbedrijf en ijsfabriek in Commewijne geklaagd dat zijn Guyanese werknemers, die niet over een verblijfsvergunning beschikten, tijdens de operatie ‘Tigri Barba’ werden aangehouden en mishandeld. In het district is tegenwoordig in ieder geval de mogelijkheid geschapen dat Guyanezen nu ook aldaar geadministreerd kunnen worden. Het ABS registreert in de districten Coronie, Para en Saramacca overigens respectieve aantallen Guyanezen van 62 op de 3391 Coronianen, 135 op de 24.700 Paranen en 416 op de 17.480 bewoners van Saramacca. In alle 5 districten zitten de meeste Guyanezen in de leeftijdsklasse 15 tot 59 jaar, gevolgd door de leeftijdsklasse 0 tot 15 jaar. Het gros van de Guyanezen blijkt voorts in hoofdzaak het gewoon lager onderwijs of buitengewoon onderwijs als hoogste type formeel onderwijs te hebben gevolgd. Als de geloofsovertuiging van de Guyanezen in beschouwing wordt genomen, hangen de meeste van hen het hindoe sanatan geloof aan, gevolgd door het christendom en het hindoeïsme van een andere stroming. In Nickerie zijn er bijvoorbeeld 236 sanatans en 101 christenen en in Commewijne 265 sanatans en 170 christenen.
FR

error: Kopiëren mag niet!