Sinds kort is de politie overgegaan tot het beboeten van bestuurders die rijden in auto’s waarvan de overschrijvingspapieren niet in orde zijn. Indien een bestuurder rijdt in een voertuig dat niet op naam staat van de juiste (nieuwe) eigenaar, riskeert hij een boete van SRD 250. De wet waarop deze boete gebaseerd is, is geen nieuwe wet. Bij sommige autobestuurders is er echter toch enige verwarring ontstaan met betrekking tot deze wet.
Inspecteur Humprey Naarden, hoofd van de afdeling Voorlichting en Publiciteit van het KPS, zegt dat hij niet zo goed begrijpt waarom mensen hun verantwoordelijkheid van zich af proberen te schuiven. De wet is daar al enige tijd en dient gewoon nageleefd te worden. De wet dient immers ter bescherming van de verkoper en de koper, want indien de auto bijvoorbeeld betrokken zou raken bij een misdrijf, dan zal de politie afgaan op het kentekennummer en de naam en het adres die daarbij horen. Mensen kunnen zichzelf door een simpele plicht na te laten tot mogelijke verdachte maken. Anderzijds zal het gemakkelijker zijn voor de politie tijdens hun opsporingswerkzaamheden om de werkelijke dader te achterhalen indien de betreffende stukken wel in orde zijn.
Bij politiecontroles is gebleken dat bestuurders jarenlang met vervallen nummerbewijzen rondrijden of met nummerbewijzen die op naam staan van iemand anders dan de werkelijke eigenaar. De boete is voor de werkelijke eigenaar en niet de bestuurder van het voertuig want de bestuurder hoeft niet de eigenaar te zijn. Dit is nu precies waar er verwarring is ontstaan, omdat autobestuurders die in een geleende auto rijden, menen dat zij de boete niet hoeven te betalen. Inspecteur Naarden bevestigde dit.
“De boete is niet voor hen bedoeld, mits zij kunnen aantonen dat zij de auto inderdaad van iemand lenen. Ook mensen die een auto van een veroordeelde verkeersovertreder (iemand die een openstaande verkeersboete of hechtenis op zijn naam heeft) hebben gekocht, worden slechts beboet indien zij hun auto niet binnen de gestelde termijn hebben laten overschrijven. Zij zijn niet aansprakelijk voor boetes van de vorige eigenaar. Mensen die hun auto via de bank hebben laten financieren en die houder en nog geen eigenaar van het voertuig zijn, krijgen geen boete. De politie zal echter wel de data van de documenten nagaan want de meeste auto’s zijn na 3 jaren reeds afbetaald bij de bank. Ook daar moet overschrijving plaatsvinden.” Verder geeft de politievoorlichter aan dat autoverkopers die tweedehandse auto’s kopen om die aan derden te verkopen, ervoor moeten zorgen dat hun documenten in orde zijn.
Overschrijving beschermt tegen juridische gevolgen
Het komt erop neer dat, indien men een auto koopt, het belangrijk is dat deze, zoals wettelijk vereist, wordt overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Er kunnen zich problemen voordoen als er iets met het voertuig gebeurt of als er schade wordt toegebracht aan anderen bij een aanrijding waarbij dit voertuig betrokken is. De oorspronkelijke eigenaar kan in sommige gevallen nog financieel aansprakelijk worden gesteld voor enige schade veroorzaakt aan derden met de betreffende auto, zolang het voertuig nog niet op naam staat van de nieuwe eigenaar. De verkopers van voertuigen moeten daarom niet zonder meer hun nummerbewijs afstaan aan de koper, omdat het mogelijk is dat de nieuwe eigenaar de auto bewust niet laat overschrijven om bijvoorbeeld aansprakelijkheid te ontwijken.
De overheid heeft door middel van voorlichting op de televisie de gemeenschap erop gewezen dat men gekochte voertuigen, binnen 5 dagen nadat de oude eigenaar zijn stukken heeft ingediend bij de betreffende instantie, moet laten overschrijven. De oude eigenaar moet de vereiste stukken, waaronder de overdracht, op zijn beurt hebben ingediend 5 dagen na verkoop van het voertuig. De kosten voor overschrijving bedragen rond de SRD 30.
Om een heleboel problemen te voorkomen wil de politie, door het beboeten van mensen die hebben nagelaten hun voertuig over te schrijven, druk uitoefenen op hen om dit zo gauw mogelijk te doen. Duizenden mensen hebben dit al gedaan en de rest moet nog volgen. Zij kunnen met een gerust hart naar het politiebureau te Geyersvlijt gaan, want volgens Naarden zullen zij heus niet ter plekke beboet worden, ook al zijn ze in overtreding.