Frans-Guyana heeft onlangs via de media in het land laten weten dat Suriname dit jaar nog maatregelen moet nemen tegen de duizenden illegale goudzoekers die op zijn grondgebied actief zijn. Doet het dat niet, dan trekt Frankrijk een streep door verschillende projecten die het momenteel samen met Suriname uitvoert. Frankrijk en Suriname delen door het Franse overzeese departement Frans Guyana een grens van 520 kilometer lang. In dat moeilijk begaanbare gebied, dat bijna volledig met tropisch regenwoud is bedekt, zijn honderden illegale goudzoekers actief. Ook op de Marowijnerivier, de natuurlijke grens tussen beide landen, wordt vanaf grote boten naar het edelmetaal gezocht. Daarbij wordt uiterst giftig kwik gebruikt, een ecologische ramp. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat het zo is dat wanneer een bevriend land een bepaalde policy heeft, de procedure is dat hij door de ambassadeur van Suriname in Parijs, de Franse ambassadeur hier in Paramaribo of via het consulaat van Suriname in Cayenne hierover wordt geïnformeerd. Lackin geeft aan dat de regering van Suriname tot op dit moment geen enkele officiële communicatie heeft ontvangen van Frankrijk over dit onderwerp. De bewindsman geeft verder aan dat het bekend is dat de garimpeiros al honderden jaren over het gehele Zuid Amerikaanse continent bezig zijn hun activiteiten te ontplooien. Lackin gaf wel aan op de hoogte te zijn van de matregelen van de Fransen tegen de illegale goudzoekers. Dit, omdat andere buurlanden ook last van deze garimpeiros hebben.
‘Illegalen worden aangepakt, dat is het beleid’
Lackin vindt het niet normaal dat illegale goudzoekers op ons grondgebied actief zijn. Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu is volgens Lackin bezig met de registratie van garimpeiros. Daarnaast is ATM bezig te kijken welke wetgevingsproducten aanwezig zijn om toe te passen. De Commissie Ordening Goudsector is daarnaast ook bezig om orde op de goudvelden te brengen. “Illegale mensen worden aangepakt. Dat is het beleid, om ervoor te zorgen dat dit tot het minimale teruggebracht wordt, omdat wij geen illegale activiteiten op ons grondgebied willen hebben”, aldus de bewindsman.
De Buza-minister geeft verder aan dat Suriname al geruime tijd bezig is om voorbereidingen te treffen voor de ondertekening van een verdrag over het gebruik van kwik bij de goudwinning. Daarnaast heeft Suriname op nationaal vlak al maatregelen getroffen door een verbod aan het gebruik van kwik op te leggen. Belangrijk volgens Lackin is dat het milieu op een adequate manier wordt beschermd.
In het grensgebied tussen Suriname en Frans Guyana is ook parlementslid Ronnie Brunswijk erg actief als goudzoeker. Hij verzet zich al jaren tegen elke samenwerking met de Fransen, zoals gezamenlijke legerpatrouilles op elkaars grondgebied.
FR