Verantwoordelijk gedrag begint bij jezelf

In het kader van ‘de Internationale Anti – Drugs Dag’, vandaag 26 juni 2014, roept de ‘Stichting Liefdevolle Handen’ de totale Surinaamse samenleving op bewust te worden, gezond te denken en ook gezonde keuzen te maken voor het leven. Als we kijken naar de situatie in ons land kunnen wij constateren dat de effecten van drugsgebruik niet serieus worden opgevat door de Surinaamse bevolking. Dit blijkt uit het feit dat steeds meer jongeren drugs gebruiken.
“Ouders wees een goede voorbeeldfiguur voor uw kinderen en laat hun hersencellen niet vernietigd worden door alcohol of drugsgebruik”. Dat roken slecht is voor uw gezondheid en dodelijk kan zijn is immers bekend. De hulpverleningsorganisatie stelt verder in de uitgegeven verklaring, dat de oorzaken hiervan zowel sociaal, maatschapelijk en economisch kunnenzijn.
Drugs of dope is een verzamelnaam voor geneesmiddelen en genotsmiddelen die een meer of minder ‘drogerende’ (verdovende, opwekkende en/of hallucinogene) werking hebben en die tot verslaving kunnen leiden. Rijden onder invloed kan gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.
Drugs; de risico’s en de gezondheid:
• Longen
Roken van cannabis, heroïne of cocaïne kan longschade veroorzaken.
• Lever
Alcohol belast de lever. Alcohol en cocaïne samen belasten de lever extra zwaar.
• Hart en vaten
Stimulerende middelen belasten hart en bloedvaten. Dit geldt nog meer voor de combinatie van cocaïne en alcohol. Dit is voor iedereen riskant, maar mensen met een zwak hart of zwakke vaten lopen extra risico.
• Hersenen
Alcohol, XTC en amfetaminen kunnen hersenbeschadiging geven.
Cannabisgebruik vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie.
Uitputting
Door drugsgebruik merken mensen vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel op. Dit kan het lichaam uitputten. Mogelijke gevolgen: gewichtsverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn, toegenomen vatbaarheid voor (infectie)ziekten.
Sexualiteit
Wat velen niet weten is dat drugs ook invloed hebben op seksualiteit. Soms wordt het seksuele verlangen verlengt, ervaart men een intenser orgasme en is de seksuele bevrediging hoger. In andere gevallen krijgt men last van erectieproblemen, seksuele ontremming en een grotere kans op ongewenste seksuele intimiteiten.

error: Kopiëren mag niet!