De overheid komt haar financiële verplichtingen slecht na

Wie er nog niet mee te maken heeft gehad, mag zich gelukkig prijzen: “Betrokken raken bij het uitbetalen door de Surinaamse overheid na bijvoorbeeld een geleverde dienst of prestatie”.
Suriname heeft een koloniaal systeem voortgezet (Redi Musu-systeem) waarbij de eigen bevolking op schandelijke wijze wordt bedrogen i.c. benadeeld. Wanneer de overheid in de rechtsbetrekkingen op privaat of publiek gebied haar financiële verplichtingen niet nakomt en of welbewust door gecreëerde bureaucratie stagnaties veroorzaakt, vallen ook corruptie, nepotisme en of patronage dito als noodzakelijk kwaad duidelijk te signaleren. Immers, het publiek dat onder andere gelden te goed heeft bij de overheid probeert zo snel mogelijk het te ontvangen bedrag dat vaak door reçu’s in het vooruitzicht wordt gesteld te realiseren. Met een ontvangstbewijs kun je immers niets! Zeker niet als het maanden duurt – soms zelfs jaren – voordat de gelden worden uitbetaald zonder enige wettelijke rente. Je beklagen bij de rechtbank heeft vaak geen zin want de rechters hebben het zo druk dat het nauwelijks nut heeft om een procedure te beginnen. Trouwens de advocaten die soms conform de rechten die vastgelegd zijn in de grondwet de verdediging van burgers op zich hebben genomen, moeten voor het karige bedrag dat ze ontvangen ook eindeloos lang wachten. Onder andere bedrijven, burgers en medici weten zich geen raad meer met een overheid die zo slecht omgaat met haar eigen publiek. Het heeft geen enkele zin om te protesteren want dat helpt toch niet vermoed ik. Vaak verergert men daardoor de situatie waardoor de ambtenaren die betrokken zijn bij de uitbetaling van het gegeven reçu overgaan tot het stagneren van de betaling en of kwellen.
Wat doe je hiertegen?
Bijna elke landgenoot heeft weleens een reçu in handen gehad als de overheid een dienst of prestatie moest vergoeden. Ook een vonnis op loonbeslag bij de overheid wordt via hetzelfde “verziekte en verstopte systeem” uitbetaald terwijl het hier niet om een geleverde dienst of prestatie gaat maar om je eigen geld! Nog erger wordt het wanneer de overheid beweert geen geld in kas te hebben. Het raakt in kwestie dan duizenden individuele burgers, bedrijven en of instanties die gedupeerd worden. De benadeelden kunnen geen kant op! Er is door de overheid bewust of onbewust een ondoordacht betaalsysteem in elkaar gezet dat – voordat een begunstigde überhaupt een betalingsbewijs in handen krijgt – al heel lang heeft geduurd omdat tal van afdelingen en betrokken ministeries administratieve handelingen moeten uitvoeren om de betaling voor te bereiden. Wat kan je hiertegen doen? Nu onmiddellijk eisen van de politieke partijen dat dit systeem dat totaal uit de tijd is, – op de schop gaat – en aangepakt zal worden. Mensen verkopen soms al hun ontvangstbewijzen voor een lagere waarde om toch aan contant geld te komen. Zelf heb ik het erbij gelaten, en mijn zuurverdiende gelden soms niet uitbetaald gekregen. Wat heb je nou aan een waardeloze reçu? Politieke analisten die optreden als propagandisten voor hun partij dienen tevens dit soort zaken eveneens aan de orde te stellen! Het heeft geen enkele zin een discussie te voeren of een districtscommissaris wel of niet van zijn balkon mag plassen en of op een politiek podium kan staan. Dit vanwege het feit dat districtscommissarissen door – enge en zeer ondemocratische partijpolitieke benoemingen – worden aangesteld; waarbij niet of nauwelijks gekeken wordt of betrokkene bekwaam en geschikt is voor de functie. Evenzeer is dit systeem van benoemingen aanvechtbaar! Daarom is het belachelijk om een discussie te beginnen over de positie van een districtscommissaris want voor die functie bestaat over het algemeen geen enkel respect meer in Suriname. Zeker niet voor de benoemingen van de laatste tijd. Deze zogenaamde “burgervader” kan ook niets ondernemen wanneer de betalingen van de overheid uitblijven. Wij zullen dus als publiek massaal moeten protesteren om bovendien dit onrecht in ons rechtssysteem weg te werken. Wellicht willen politieke partijen op de diverse podia verklaren dat zij deze ongehoorde situatie zullen aanpakken. De zittende regering zal direct moeten beginnen een systeem te ontwikkelen dat wij – in ieder geval – binnen vijf werkdagen ons geld in handen hebben of dat het gestort is via de Centrale Bank op onze bankrekening! Er is dus genoeg werk voor de governor.
Wanbeleid
Alle voorgaande regeringen en de huidige machthebbers hebben bewust dit betaalsysteem in stand gehouden – veronderstel ik – om de bureaucratie, corruptie, nepotisme en of patronage in stand te houden. In elk beschaafd land wordt wettelijke rente uitgekeerd als een betaling om welke reden dan ook uitblijft behalve in Suriname. Ook hiervoor zal de DNA wetten moeten voorbereiden en uitvoeren zodat private- en publieke verhoudingen beter functioneren. Dat ons staatshoofd steeds maar dure reizen maakt in privéjets vergroot de financiële problemen in ons land alleen maar. “Waar Blijft De Kruistocht Tegen Corruptie en de beloofde Good Governance” vraag ik mij weer af. Een samenhangend goed financieel beleid waarbij de overheid haar verplichtingen nakomt, hoort bij deze tijd. Elke overheid die geen voorwaarden creëert om dit beleid uit te voeren, moet gaan. Dit is een basale eis die kiezers nu moeten bevechten door op te komen voor hun rechten. Want zelfs op de vele vaak ook nog corrupte vakbondslieden die onze belangen in het algemeen moeten behartigen, kun je meestal niet meer rekenen. Bepaalde augiasstallen van de Surinaamse staat moeten snel gereinigd worden. Wij moeten niet altijd alleen maar voor het eigen belang gaan doch meer voor het algemeen belang. Wellicht hebben onze kinderen dan een betere toekomst.
Robby Roeplall

error: Kopiëren mag niet!