Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er jaarlijks meer dan 17 miljoen mensen wereldwijd als gevolg van ziekten aan het hart en de bloedvaten. Naar verwachting zal dit aantal in 2015 met 48 procent toenemen in de rijke landen. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1. Dat zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk niet veranderen. In 2006 was ruim 30% van het aantal overlijdensgevallen als gevolg van een aandoening aan het hart en/of een beroerte. In Suriname overlijdt gemiddeld 1 op de 3 Surinamers jaarlijks aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Volgens diverse gezondheidsdeskundigen is een stijgende trend waarneembaar. Dit is een gevolg van een toename van de risicofactoren op het krijgen van onder andere een hartinfarct. Overgewicht, te weinig beweging, suikerziekte, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en roken zijn de belangrijkste risicofactoren. En als mensen zich niet bewust worden van hun levensstijl, zal dit aantal nóg sterker toenemen.
Van februari tot en met december 2013 heeft het ministerie van Volksgezondheid het onderzoek ‘Langa wan anugi wan moro gosontu Sranan’ doen uitvoeren. Uit dit onderzoek, ook wel bekend als STEPS, blijkt onder meer dat 1 op de 3 vrouwen en mannen te zwaar is. Zorgwekkend is dat in de afgelopen 35 jaar overgewicht in Suriname is verdubbeld, en in sommige groepen zelfs verviervoudigd. Uit het onderzoek is voorts gebleken dat ruim een kwart van de bevolking een verhoogd cholesterolgehalte heeft, terwijl gemiddeld 1 op de 5 mensen een verhoogde bloeddruk heeft. Boven de 55 jaar heeft zelfs 40-50% van de bevolking last van hypertensie. Opmerkelijk was dat de helft van het aantal geconstateerde gevallen pas tijdens het STEPS-onderzoek is ontdekt.
Diabetes komt bij 15% van de bevolking voor, een veel hoger percentage dan de schatting van 10% waarmee eerder al jaren was gewerkt. Vooral bij Javanen (15.5%) en Hindoestanen (18.8%) komt de ziekte vrij veel voor. Hoe belangrijk het is om de bevolking van jongs af aan het belang van een gezonde leefstijl bij te brengen, blijkt uit het feit dat het percentage mensen met meer dan een risicofactor toeneemt naarmate men ouder wordt. Bovenstaande gegevens zijn mede aanleiding geweest voor Stichting Care4U Foundation om op zondag 22 juni 2014 een pilotproject uit te voeren op Koewarasan, waarbij de lokale gemeenschap tijdens een gezondheidsdag bloeddruk en bloedsuikerwaarde kon meten bij MyLab, hun gewicht en Body Mass Index kon bepalen bij gewichtsconsulent Mike Noersalim en mee konden doen aan de bewegingssessie van Boeroe Swing. Ook waren ze bij de stand van DiaBetre terecht voor gerichte adviezen met betrekking tot diabetes, terwijl Pharmport uitgebreide informatie gaf over de herbale producten die gebruikt kunnen worden bij aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes. De Pertjajah Luhur heeft speciaal voor deze activiteit haar partijcentrum ter beschikking gesteld.
Uit het aantal aanmeldingen tijdens de gezondheidsdag is opnieuw gebleken dat overgewicht een duidelijk probleem is. Meer dan de helft van de bezoekers is te zwaar. Ook is gebleken dat de behoefte aan informatie over diabetes en hoge bloeddruk, maar ook over een gezonde leefstijl, groot is. Stichting Care4U Foundation kijkt tevreden terug op een geslaagde dag en hoopt meerdere gezondheidsdagen te houden ter bewustmaking van de bevolking over het belang van een goede gezondheid.