Galibi vraagt om meer veiligheid

De kapitein van Langamankondre, Ricardo Pane, en de kapitein van Christiaan Kondre, Ramses Kajoeramare, hebben in het weekend gezamenlijk tijdens een krutu oso een brief aan Edward Belfort, de minister van Justitie en Politie, overhandigd. In de brief, die werd aangeboden tijdens een werkbezoek van de minister aan Galibi, wordt er onder andere aandacht gevraagd voor de veiligheid van Galibi. De kapiteins maakten gebruik van de gelegenheid en vroegen de minister de mogelijkheden te bekijken voor het plaatsen van een politiepost te Galibi op een bevolking van 800 mensen.
In gesprek met de districtscommissaris,Theodorus Sondrejoe, werd bekeken hoe invulling te geven aan het verzoek van de bevolking aldaar. Belfort stelde voor dat agenten uit Albina naar daar gedetacheerd worden voor korte termijn. ‘Als ze daar wonen, gaan ze opgaan in de bevolking en dat werkt niet’, zei Belfort. Zoals de situatie nu is, moet de politie van Albina, die ander half uur verder is, inspringen bij ongevallen, zo ook de brandweer.
De minister stelde hetzelfde voor bij de brandweer. ‘Ik zal praten met de brandweercommandant om pompen hier te plaatsen en de plaatselijke bevolking op te leiden.’ Bij de oever te Albina is er sprake van een chaotische situatie tussen de boten, die naar Frans Guyana en Galibi gaan. Ook daarvoor werd de aandacht van de minister gevraagd. Tijdens de krutu kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk het gezag is voor de kapiteins. Belfort liet direct ook weten dat indien er politie in het dorp aanwezig is, ze zullen werken volgens de wet en niet op instructie van het traditioneel gezag.

error: Kopiëren mag niet!