Diabetes en hoge bloeddruk meest voorkomende ziekten in Suriname

Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS), officiële importeur van medicamenten voor geheel Suriname, heeft aan Dagblad Suriname een lijst met de top tien medicamenten doen toekomen die het meest door haar worden verkocht. Behalve als importeur is het BGVS ook het instituut dat belast is met de controle op al hetgeen in deze branche het land wordt binnengebracht.
Top 10 medicamenten die het meest
worden geïmporteerd door BGVS: Dient voor:

Metformine 500mg tablet Diabetes mellitus (suikerziekte)
Paracetamol 500mg tablet Koorts, pijn
Captopril 25mg tablet Hypertensie (hoge bloeddruk)
Glibenclamide 5mg tablet Diabetes mellitus (suikerziekte)
Captopril 50mg tablet Hypertensie (hoge bloeddruk)
Ferrofumaraat 200mg tablet Ferriprieve anemie (ijzertekort)
Atenolol 50mg tablet Hypertensie (hoge bloeddruk)
Amlodipine 5mg tablet Hypertensie (hoge bloeddruk)
Amoxicilline 500mg capsule Bacteriële ontsteking
Hydrochloorthiazide 25mg tablet Hypertensie (hoge bloeddruk)
Aan de hand van de verkoopgegevens op deze lijst kunnen wij afleiden dat suikerziekte en hoge bloeddruk de meest voorkomende ziekten zijn in Suriname. Om u als lezer een beeld te geven is de lijst van de top tien medicijnen erbij vermeld. Suikerziekte en hoge bloeddruk zijn samen met hart en vaatziekten de grootste boosdoeners die heel vaak leiden tot de dood. Het is van groot belang dat alle mensen zich zoveel als mogelijk houden aan een voedzaam dieet en ook dat zij een gezonde leefwijze nastreven. Veel en dagelijks bewegen is daarbij één van de voornaamste normen.
Het komt vaak voor dat essentiële medicamenten niet voorradig zijn. Het is immers de zorg van het beleid van de Vereniging van Importeurs van Geneesmiddelen in Suriname (VIG) dat de geregistreerde benodigde medicamenten in voldoende mate in Suriname aanwezig zijn tegen betaalbare prijzen, zonder het aspect van kapitaalvernietiging uit het oog te verliezen. Een significante deel van de bevoorrading van medicamenten wordt door de VIG gefinancierd, hetgeen de financiële druk voor de overheid verlicht. Om een efficiënte en kwalitatieve geneesmiddelenvoorziening in Suriname te bevorderen, is de nauwere samenwerking tussen het BGVS en de VIG een aanbeveling die tijdens hun onlangs gehouden workshop werd besproken. Van een efficiënte en kwalitatief goede geneesmiddelenvoorziening is er sprake wanneer er geen langdurige frequente dan wel langdurige tekorten of overschotten zijn, welke niet beantwoorden aan de reële vraag. Het maakt daarbij niet uit of er wordt uitgegaan van gestuurde import of vrije import.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!