Harish Monorath: “Burgerlijk Wetboek regelt aansprakelijkheid verkeersongeval met dienstvoertuigen”

Het komt vaak voor dat dienstvoertuigen van de overheid bij verkeersongevallen betrokken raken. De vraag rijst nu wie voor de kosten van de opgelopen schade gaat opdraaien. Assembleelid Harish Monorath die tevens deken van de Orde van Advocaten is, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat in zulke gevallen eerst gekeken moet worden naar de verhouding tussen de werkgever (overheid) en werknemer (ambtenaar). Wanneer zo een verkeersongeluk zich voordoet tijdens werkuren, zeggen de artikelen 1612 tot en met 1618 van het Burgerlijk Wetboek aan dat de werkgever daarvoor aansprakelijk is. In dit geval zou de overheid als werkgever voor de kosten moeten opdraaien. Echter moet het verkeersongeval binnen de werkzaamheden die de ambtenaar voor de overheid moet verrichten, zijn gebeurd.
In gevallen waarbij de werknemer buiten de normale werkuren schade aanricht aan een voertuig, is in eerste instantie de eigenaar van het voertuig toch aansprakelijk. Alleen is het in zulke gevallen zo dat de werkgever de kosten achteraf op de werknemer kan verhalen.
Dienstvoertuigen zijn soms 1 maal 24 uur ter beschikking ambtenaar
Monorath gaf aan dat bepaalde dienstvoertuigen soms 1 maal 24 uur ter beschikking zijn van ambtenaren die topfuncties bekleden. Dat betekent dat deze topambtenaren in een functie zijn waarbij zij 1 maal 24 uur beschikbaar moeten zijn voor hun werkzaamheden. Wanneer deze mensen aanrijdingen veroorzaken, wordt de schade automatisch door de werkgever, in dit geval de overheid, vergoed. De president, vicepresident en de ministers vallen onder deze categorie. De voertuigen van deze categorie mensen zijn dan all risk verzekerd. Dit betekent dat de schade in alle gevallen door de verzekering wordt betaald. Volgens Monorath kost dit ook aardig wat geld in US dollars. All risk versus wettelijke aansprakelijkheid zijn twee verschillende dingen. “All risk heb je om de aansprakelijkheid af te wentelen van jezelf “, aldus Monorath.
Maakt een stafpersoneelslid toch aan aanrijding buiten werktijd, dan wordt het specifieke personeelslid toch verplicht de schade te vergoeden, omdat het in de hoedanigheid is gebeurd als stafpersoneelslid. Daarnaast heb je soms dienstvoertuigen die door de overheid aan een bepaalde ambtenaar zijn geleased.
In Suriname zien wij volgens de deken een trend dat wanneer ambtenaren betrokken raken bij een verkeersongeval, de overheid dat gewoon betaalt en zich daarvoor aansprakelijk voelt. Bij het Korps Politie Suriname (KPS) is het zo dat verkeersongevallen met dienstvoertuigen meestal tijdens werkuren plaatsvinden. We denken aan gevallen waarbij de politie een achtervolging moet inzetten, een surveillance of bij een handgemeen in het voertuig. In zulke gevallen is de werkgever, het ministerie van Justitie en Politie, aansprakelijk. Zelfs in gevallen waarbij de politie de veroorzaker is, is het ministerie van Justitie en Politie aansprakelijk.
Het is volgens de parlementariër wel zo dat de overheid bij verkeersongevallen die door onachtzaam gedrag zijn veroorzaakt, deze kan toerekenen aan de ambtenaar. De overheid zal het voertuig dan intrekken.
FR

error: Kopiëren mag niet!