Op de U.S. Virgin Islands zijn de eerste gevallen van chikungunya gesignaleerd. Twee nieuwe gevallen zijn bevestigd, waarbij het eerste geval de ziekte lokaal heeft opgelopen en het tweede geval geïmporteerd is van buiten de regio.
Aangezien de Virgin Islands een onderdeel zijn van de Verenigde Staten werkt het eiland nauw samen met het U.S. Centre for Disease Control and Prevention (CDC). Deze geeft aan dat er inmiddels al in 17 Caribische landen, waaronder Suriname, chikungunya is aangetroffen. De Pan American Health Organization (PAHO) schat dat er meer dan 55.000 gevallen zijn met chikungunya. Dit zijn de bevestigde gevallen. Zo zijn er nog duizenden gevallen die niet bevestigd zijn, dus waarschijnlijk ligt het aantal hoger.
Het virus werd eind vorig jaar voor het eerst op het Franse deel van Sint Maarten ontdekt. Inmiddels heeft het virus het vaste land bereikt via Frans Guyana. Hierna volgden Guyana en Suriname. Het is geen ernstige ziekte waarvan mensen kunnen overlijden, zoals bijvoorbeeld dengue, maar chikungunya heeft op lange termijn wel degelijk gevolgen. Pijnen in de gewrichten kunnen meer dan een jaar aanhouden en soms wel twee jaar.
“Verwrongen met pijn”
Chikungunya is een Afrikaans woord wat vrij vertaald betekent “verwrongen met pijn” en verspreidt zich op dezelfde manier als dengue. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in 1953 en is tot op heden nog niet dodelijk gebleken. Degenen die overleden zijn, hadden volgens de PAHO onderliggende gezondheidsissues. Hoewel het virus al jaren slachtoffers maakt in Afrika en Azie, is het nieuw voor het Caribische gebied. Waarschijnlijk binnengekomen via een reiziger en verloopt de verspreiding snel. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien reizen binnen de regio een veel voorkomend gebeuren is. Gecombineerd met een gebrekkig overzicht op het virus vanuit lokale overheden, is chikungunya oncontroleerbaar.
Volgens het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg is er maar één geregistreerd geval in Suriname en dit geeft aan hoe relatief geïsoleerd het land ligt ten opzicht van de rest van de regio. Ten vergelijking: ziekenhuizen in de Dominicaanse Republiek rapporteren 100 gevallen per dag.
Het virus wordt verspreid door twee soorten muskieten, Aedes aegypti en Aedes albopictus. Het duurt ongeveer vijf dagen voordat de symptomen ontstaan. Eenmaal de ziekte opgelopen en het immuunsysteem verwijdert het virus uit het lichaam, is men immuun voor de rest van het leven. Binnen het Caribische gebied ligt de bestrijding momenteel op voorlichting en muskietcontrole in dicht bevolkte bewoonde gebieden.