Aan de Grote Combeweg heeft zich zondagochtend tijdens een wegcontrole een geval voorgedaan, waarbij een bestuurder het ambtelijk bevel tot stoppen van de politie heeft genegeerd. De bestuurder reed in op de agenten en negeerde ook de waarschuwingsschoten die werden gelost. Hierna werd er gericht geschoten op het voertuig. Men vraagt zich af als er een onderzoek wordt ingesteld tegen de politieagenten en geeft het ambtelijk bevel tot stoppen het recht om te schieten?
Volgens Inspecteur Humphrey Naarden van de Publiciteitsdienst geeft het ambtelijk bevel tot stoppen niet het recht om te schieten. Het gebruikmaken van een vuurwapen is juist het uiterste middel. De inspecteur gaf aan dat er ook gekeken moet worden naar de omstandigheden, waaronder dit geval zich heeft voorgedaan, zoals het tijdstip, namelijk half drie in de ochtend, het gedrag van de bestuurder en het inrijden op de agenten. De politie mag op dat moment ervan uitgaan, gezien de handelingen die werden verricht, dat iets zich in de auto bevindt dat in strijd is met de wet en dat misschien een behoorlijk strafbaar feit zou kunnen opleveren. Het politieoptreden op dat moment moet afgezet worden tegen de omstandigheden en de handelingen die gepleegd werden door de bestuurder op dat moment, aldus de inspecteur.
Zaak wordt onderzocht
Op de vraag als de politie binnen het kader van het proportionaliteitsbeginsel correct heeft gehandeld, kon de inspecteur niet antwoorden aangezien hij niet met het onderzoek belast is en de zaak nog wordt onderzocht. ‘Als de bestuurder het ambtelijk bevel niet had geneerd, was er geen vuiltje aan de lucht. De handelingen hebben gemaakt dat de politie is overgestapt van de verkeerscontrolerende maatregelen naar de opsporingsmaatregelen, waarbij het uiterste middel is gebruikt’, aldus inspecteur Humphrey Naarden.
Volgens berichtgeving gaat het om vijf jonge heren die zich in het voertuig bevonden. Twee raakten zwaar gewond en werden afgezet bij het Rooms Katholiek Ziekenhuis. De drie andere jonge heren hebben zich aangemeld bij de politie, waarbij de achttienjarige bestuurder de ware toedracht van zijn handelingen heeft aangegeven.