Het VHP-assembleelid Asis Gajadien doet een dringend beroep op de samenleving om extra alert en waakzaam te zijn in de kwestie Suralco. Vooralsnog ziet de parlementariër geen garantiestelling van deze regering qua benaderingswijze. Steeds is gebleken dat de regering geen volledige en goede informatie doorspeelt aan de samenleving. Terwijl de president in het parlement komt vertellen dat hij verrast is geworden door een brief van Suralco dat zij willen vertrekken indien de regering niet ingrijpt, blijkt dat de regering al jaren bekend was met de problemen waarmee de multinational kampt. Ook is door het staatshoofd aangegeven dat de Staat Suralco al jaren subsidieert, terwijl er echter geen sprake is van enige subsidie. ‘De energie die de Staat opkoopt bij de Suralco, is goedkoper dan die van de EBS en Staatsolie.’ Hydro-energie is namelijk goedkoper.
Gajadien vreest ervoor dat de regering wederom in de fout gaat bij het aangaan van een overeenkomst in verband met de verlieslatendheid van de multinational. De volksvertegenwoordiger is bang dat eigen belangen de voorkeur zullen genieten boven het Surinaamse belang en het belang van de natie. Vooral de personen die de president omringen, zouden steeds meer bewegingen vertonen die duiden op het nemen van geen duurzame oplossing voor behoud van de multinational. Deze personen hadden namelijk een dikke vinger in de pap bij de nadelige Brokopondo-overeenkomst, die in 1999 tussen de multinational en de Staat Suriname is gesloten.
Gemeenschap moet alert zijn
De politicus wijst er op dat als Suralco wil vertrekken, zij volgens de overeenkomst meer dan een half miljard nodig heeft voor het plegen van mine closing activiteiten, gepaard gaande met rehabilitatiewerkzaamheden. De regering gelieerde personen hebben alle mogelijkheid om een deal te sluiten met de multinational, in hun eigen voordeel zonder dat deze de samenleving ten goede komt. ‘Want dezelfde mensen die de slechte Brokopondo-overeenkomst hebben gesloten, maken weer deel uit van deze regering.’ Gedurende het bewind van regering Wijdenbosch in 1999 werd de Brokopondo-overeenkomst gesloten met Suralco. Toen zat Errol Alibux aan als minister van Natuurlijke Hulpbronnen. De energie die vrijkwam vanuit de waterkrachtcentrale van de Afobakadam was in principe bestemd voor de smelterij van Suralco. Toen de smelterij haar deuren sloot, kwam de energie vrij te liggen. Toen werd de overeenkomst gesloten dat de Staat Suriname deze vrijgekomen energie zou opkopen. Maar in deze overeenkomst staat een clausule opgenomen dat de energieprijs om de 5 jaren aangepast moet worden aan de hand van de brandstofprijs. Gebleken is dat de brandstofprijs sedert 1999 een steeds stijgende trend heeft vertoond. Vooral tegen deze achtergrond waarschuwt Gajadien ervoor dat er weer een slechte deal met Suralco wordt gesloten slechts voor het dienen van enge eigenbelangen. Een recent voorbeeld is dat de Staat bij het aangaan van de goudovereenkomst geen garantiestellingen van de natuurlijke hulpbronnen heeft opgenomen ondanks herhaaldelijke verzoeken van verschillende parlementariërs. ‘Daarom vraag ik de gemeenschap om alert te zijn.’
Asha Gajadien-Bhagwat