Bewoners van de Arnold Julenweg in Nickerie geven aan dat zij last hebben van de landbouwvliegtuigen die boven hun huizen vliegen. Zij geven aan dat er kunstmest valt op hun daken als zij langs vliegen. Volgens bewoner Kanhai gaat het om landbouwvliegtuigen, die de arealen van Baitali NV bemesten. Hij geeft aan dat kunstmest heel schadelijk is voor de daken als het erop valt. ‘Het zorgt na enkele maanden voor roest. Het valt zelfs op mensen als zij zich buiten bevinden. Elk seizoen hebben wij dit probleem’, zei Kanhai in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens hem gebeurt het bemesten heel frequent per maand. Volgens mw. Ramtahalsingh, die ook woonachtig is aan de Arnold Julenweg, is de kunstmest ook nadelig voor de planten. ‘Want vaak valt het in grote hoeveelheden, waardoor de planten sterven. Daarnaast vangen velen drinkwater op en hierdoor is het water dan niet meer schoon.’
‘Het is helemaal niet waar wat ze zeggen, want de arealen van Baitali zijn zeker twee kilometer voor de Arnold Julenweg gelegen’, zegt de voorman Landbouw van Baitali NV, Harold Kalloe. Volgens hem vliegen de landbouwvliegtuigen die naar de arealen van dhr. Baitali moeten, helemaal niet over de Arnold Julenweg. Hij geeft aan dat er helemaal niet in bewoonde gebieden wordt gevlogen. Volgens hem stijgen deze vliegtuigen op het vliegveld te Koningin Julianapolder. Vervolgens wordt er over de arealen van Manglie NV gevlogen. En dan zijn zij op hun bestemming. ‘Het gaat zeer waarschijnlijk om landbouwvliegtuigen die naar andere arealen gaan’, zegt Kalloe.
‘Dit probleem is bekend. Het is een wederkerend probleem’, zei districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, nadat hij met deze kwestie geconfronteerd werd. Dit is haast elk seizoen het probleem, geeft de dc aan. Hij geeft aan dat toen de klachten vorig seizoen gedeponeerd waren bij hem, hij dan meteen een schrijven had gericht aan Casas. Zij hebben volgens hem er werk van gemaakt. Er was toen een bijeenkomst georganiseerd met het Bureau Nationale Veiligheid en deze kwestie is toen hier aangehaald, waarbij er gesprekken gevoerd zouden worden met de vliegmaatschappijen. Dus Casas moet nu ingrijpen. ‘Maar het zijn diezelfde mensen die klagen, die de landbouwvliegtuigen inhuren om hun eigen arealen te bemesten’, zegt dc Joeloemsingh. Hij geeft aan dat het probleem gedeeltelijk bij de ruimtelijke ordening ligt. Velen zijn zich gaan vestigen in landbouwgebieden, met alle gevolgen van dien.