Onlangs is een landbouwer tijdens het bespuiten van pesticiden op zijn landbouwgrond in het district Nickerie overleden. De voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Baijnath, die ook landbouwer is, geeft aan dat men de voorschriften voor het gebruik van pesticiden goed moet doornemen. ‘Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij moet met een goed beleid komen en de boeren bewust maken van de nadelige gevolgen die het onverantwoordelijk gebruik van pesticiden kan hebben.’ Hierbij moet er volgens de voorzitter gekeken worden naar de mogelijke oplossingsmodellen. Ook moet het ministerie van LVV samen met de boeren op het veld zijn en hen de nodige voorlichting geven.
Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte, die uit een mengsel van stoffen bestaan en bestemd zijn ter voorkoming, vernietiging, afwering en/of afzwakking van eventuele ongedierteplagen. Plagen worden veroorzaakt door onder meer insecten, vogels, zoogdieren en wormen die ziekten of overlast veroorzaken. Het intensief gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, in combinatie met ondeskundigheid bij de toepassing ervan, leiden al snel tot een hoge belasting van het milieu. Dat vormt een bedreiging voor de gezondheid van boeren, landarbeiders en de consument.
Bij de laatste Volks- en Woningtelling in Suriname is dit probleem ook geïnventariseerd. Tijdens deze telling zijn in totaal 140,367 burgers ondervraagd over het al dan niet last hebben van het pesticidengebruik. Het is gebleken dat slechts 9,135 burgers last hebben van dit gebruik. Een groot deel van met name 127,349 burgers geeft aan dat men geen last heeft van het pesticidengebruik.
Het is bekend dat vaker in de uit Suriname geëxporteerde groenten hoge gehalten aan pesticidenresiduen gevonden zijn. Verder is het vaak voorgekomen dat onze groente-export door de Europese Unie is afgekeurd, omdat niet de toegestane bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.