Op 5 juni was het wederom Wereld Milieu Dag. In het verleden heeft het directoraat Milieu, de Wereld Milieu Dag herdacht middels een wandelloop, persberichten en het planten van bomen. Dit jaar werd gekozen voor het organiseren van een seminar. Dit seminar is op vrijdag 6 juni in samenwerking met de studierichting Milieuwetenschappen van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) van de Universiteit van Suriname georganiseerd en had als doel om bekendheid te geven aan het directoraat Milieu en het milieubeleid onder de studenten van de studierichting Milieuwetenschappen.
Het doel van Wereld Milieu Dag is om een ieder bewust(er) te maken over het belang van het milieu en hoe het milieu te beschermen. Wereld Milieu Dag is daarom een dag waarop veel aandacht wordt geschonken aan het milieu in zijn algemeenheid en het belang daarvan voor het leven op aarde. De dag wordt herdacht door middel van verschillende activiteiten, zoals conferenties, lezingen, bomen planten en schoonmaakacties. Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), in deze het directoraat Milieu, heeft als voornaamste taak de formulering en coördinatie van het nationaal milieubeleid en de monitoring van de uitvoering daarvan. Verder heeft het directoraat Milieu eveneens als taak om in samenwerking met relevante organisaties en instituten de bevolking milieubewuster te maken, teneinde de gestelde beleidsdoelen, welke gekoppeld zijn aan de beleidsgebieden zoals opgenomen in het Ontwikkelingsplan 2012-2016, te kunnen realiseren.
Tijdens dit seminar zijn met name de taakstelling en de bevoegdheden van het directoraat Milieu als organisatie uiteengezet en ook hoe de organisatie zich door de jaren heeft ontwikkeld. Ook is het milieubeleid, welke het directoraat heeft uitgezet uitgaande van het Ontwikkelingsplan en ook implementeert met relevante actoren, besproken. Na de presentaties konden de studenten een aantal kritische vragen stellen aan het directieteam van het directoraat Milieu. Tijdens het seminar konden de studenten ook hun mening geven over twee stellingen, te weten ‘Milieuorganisaties in Suriname moeten ophouden te bestaan’ en ‘Het milieubeleid moet liever onbekend blijven’. De studenten hebben te kennen gegeven totaal oneens te zijn met deze stellingen. Zij waren van mening dat milieuorganisaties belangrijk zijn om ervoor te waken dat het milieu goed wordt gebruikt en beschermd. En daarnaast waren zij ook van mening dat het milieubeleid meer bekendheid moet krijgen, opdat een ieder weet hoe het beste om te kunnen gaan met het milieu.
Het directoraat Milieu alsook de richting Milieuwetenschappen mag terugblikken op een geslaagd seminar en zal werken aan het verder uitbouwen van de samenwerking.