In tegenstelling tot vele landen in Azië kent India, vanaf zijn onafhankelijkheid, op een korte periode na, representatieve democratie. Zo werden van 7 april tot 12 mei 2014 de 16de nationale verkiezingen gehouden waaraan 815 miljoen kiesgerechtigde burgers konden deelnemen. Voor het kiezen van de 543 vertegenwoordigers van de Lok Sabha waren 9.300 stemlokalen beschikbaar waar een ieder zijn of haar stem kon uitbrengen op één van de 1.4 miljoen stemcomputers.
Naast de 2 grote nationale partijen n.l. de Indian National Congress (Congress ) en de Bharatija Janta Partij (BJP) en de niet zo lang geleden opgerichte anticorruptiepartij de Aam Aadmi Party (AAP) namen ook een groot aantal regionale partijen aan de verkiezingen deel. De doelstellingen van de regionale partijen zijn verschillend en variëren van regionale en culturele belangen tot kastenidentiteit en ideologie.
Bij de Regeringsvorming is de invloed van de regionale politieke leiders vaak
doorslaggevend omdat geen van de leidende partijen erin slagen om over een parlementaire meerderheid te kunnen beschikken.
Tijdens de Britse periode kende India een groot aantal Prinselijke Staten met
grote autonomie en eigen tradities. Na de onafhankelijkheid ontstonden een aantal deelstaten dat daarna als volgt werd uitgebreid.
Uit de deelstaat Punjab ontstond Haryana, uit de deelstaat Bihar ontstonden
Chattisghar en Jharkand, uit Madras Andhra Pradesh en uit Assam Mizoram.
Om vooral politieke redenen werd niet zo lang geleden de deelstaat
Adhra Pradesh gesplitst en ontstonden Telengana en Seemandra. “New States in the Union have been formed on several occasions with surprisingly little long term upheaval even if the current carving out of Telengana from Andhra Pradesh to make India’s 29 th state has prompted scuffles and even the use of pepper spray in the National Parliament by an angry Andhra Politician. (Financial Times 21-2-2014)
Na de nationale verkiezingen in 2004 en 2009 ging Congress als grootste partij met een aantal partijen een alliantie aan, de United Progressive Alliance (UPA) en werden regeringen gevormd onder leiding van Manmohan Singh. Uit 2 pas verschenen boeken geschreven door Sanjaya Baru (The accidental Prime Minister) en Arun Maira (Redesigning the aeroplane while flying) blijkt dat het gezag van Premier Manmohansing tijdens de tweede UPA regering belangrijk werd uitgehold door de President van Congress, mevrouw Sonia Gandhi, “ Laatst genoemde “called the shots on all important appointments and policies”. Aan de verkiezingen van dit jaar nam de UPA combinatie deel onder aanvoering van de vicepresident van Congress, Rahul Gandhi.
De belangrijkste oppositiepartij de BJP, onder leiding van Narendra Modi Chief Minister van de deelstaat Gujarat, had een coalitie gevormd met een
aantal partijen de National Democratic Alliance en nam aan de verkiezingen
deel onder de naam NDA. Deze coalitie behaalde een overweldigende
overwinning en kreeg van de 543 zetels 336, terwijl de BJP alleen 282 zetels
kon bemachtigen. Voor het eerst in de laatste 30 jaren kon een politieke partij
in principe zonder medewerking van andere partijen een regering vormen.
Het verlies van de UPA combinatie was voorspelbaar ondermeer vanwege de
vele corruptie schandalen, werkloosheid, hoge inflatie en de gebruikelijke anti incumbancy wave.
De UPA combinatie verdedigde het beleid door onder meer te stellen dat de
sociaal economische positie van de armen belangrijk is verbeterd en dat het
aantal armen below the poverty line belangrijk is afgenomen.
Voorts werd ondermeer gewezen op het inwerking treden van wetten en
maatregelen zoals de wet op voedselzekerheid, welzijnsprogramma’s op het
gebied van schoolmaaltijden, rantsoenwinkels, pensioenen en
werkverschaffing (national rural employment guarentee act) en het uitroeien
van polio.
Ook werd aangevoerd dat de UPA regering erin was geslaagd om een nucleair akkoord met de Verenigde Staten van Amerika aan te gaan. Naast dit akkoord
dat uit strategische overwegingen van groot belang werd genoemd kon de UPA regering met trots stellen dat ondanks de minder gunstige internationale
conjunctuur India, Japan is voorbij gestreefd en nu de derde economie in de
wereld heeft. ( wordt vervolgd op donderdag 12 juni )
Kriesnadath Nandoe