Aanstaande zaterdag is het precies 25 jaar geleden dat de vliegramp plaatsvond. In Nederland wordt er jaarlijks stilgestaan bij de vliegramp middels een herdenkingsdienst. In Suriname lijkt daar minder animo voor te zijn. “Maar dat wil niet zeggen dat het verdriet minder is”, aldus Diego Lapar, medebeheerder van de Facebookpagina Vliegramp Suriname 7 juni 1989. “Aanstaande zaterdag is er ook een bijeenkomst. Wij verzamelen tussen 9 en 10 uur in de ochtend bij het monument op Begraafplaats Rusthof aan de Jaggernath Lachmonstraat.”
Niet rouwen, maar herdenken
“Het is geen herdenkingsdienst met geestelijke leiders, maar een moment voor nabestaanden en geïnteresseerden om hun verhaal te delen. Het heeft meer impact om een persoonlijk verhaal te vertellen en te horen, dan te luisteren naar een geestelijk leider.” Volgens Lapar is er soms kritiek op het jaarlijks stilstaan bij de ramp. “Men vraagt waarom we er nog steeds bij stil moeten staan, waarom we nog steeds rouwen. Maar het is geen rouwdienst of een bijeenkomst waarbij het rouwproces centraal staat. We herdenken.” De organisator van de bijeenkomst liep met het idee een comité op te richten. Maar daar was weinig animo voor. “Ik hoop dat we het over een paar jaar misschien wel doen.”
Grootste ramp op slavernij na
Lapar is geen directe nabestaande van een slachtoffers. “Indirect heb ik er wel mee te maken. Bij de tienjarige herdenking zag ik het ineens voor me en het verhaal heeft me echt aangegrepen. Sindsdien ben ik er mee bezig geweest. Één van de nabestaanden vertelde mij dat in haar ogen deze ramp na de slavernij het grootste is wat we hebben meegemaakt in onze geschiedenis.” Volgens Lapar is dat één van de redenen waarom Suriname het niet mag vergeten. “Het is ook gebeurd op Surinaamse bodem. Ondanks dat de slachtoffers in Nederland woonachtig waren, hadden zij allemaal hun roots in Suriname. Iedereen kende wel iemand aan boord…”
Documentaire
Lapar wil mensen die naar de bijeenkomst willen komen graag oproepen zich te melden. “Iedereen moet de kans krijgen zijn of haar verhaal te doen, daarom willen we graag van te voren weten wie wat wil zeggen. En misschien hebben mensen wel een leuk idee voor de bijeenkomst, dan kan dat ook gedeeld worden.” Lapar weet ook nog te vertellen dat er in Nederland een documentaire in première zal gaan. “Maurice Lede heeft een documentaire gemaakt over de vliegramp. Deze zal aanstaande zaterdag voor het eerst vertoond worden in Nederland.”
Christio Wijnhard