De Bond van |Penitentiaire Ambtenaren Suriname (BPAS) is bij het kortgeding als verliezer uit de bus gekomen. ‘Er is een overeenkomst getekend met de Staat en toch?! No mang…’, zegt Gustaaf Gallant, voorzitter van de bond. Volgens Gallant is er geen sprake van Trias Politica in Suriname en lijkt dit op een opgezette zaak.
‘Als er sprake is van een eerlijk proces, kan het ministerie toch niet normaal doorgaan met haar zaken en niet eens rekening houden met de rechtszaak.’ Gallant is er ook niet over te spreken dat de bond niet is betrokken bij de workshop ‘Van detentiecentrum naar correctiecentrum’, die nu gaande is. Het ministerie van Justitie en Politie houdt deze workshop in de Congreshal.
Gallant zegt dat de bond zich voorlopig bij het besluit zal moeten neerleggen. ‘We hebben de zaak nog in bodemgeschil en de uitslag hoeft niet hetzelfde te zijn als in kortgeding. Alle eisen zijn afgewezen, ondanks we alle bewijzen hebben kunnen aanvoeren. Dit moet ook een eye opener zijn voor andere bonden’, geeft Gallant te kennen. ‘Dan hoeven wij geen cao’s meer te tekenen als de rechter toch anders beslist.’
De bond en haar leden hebben reeds een paar keer het werk neergelegd. De BPAS vecht al enkele jaren voor een eigen volwaardig korps, met een leiding zoals bij de politie, de brandweer en andere korpsen het geval is. Volgens bondsvoorzitter Gallant was er in 2000 afgesproken dat de hoogst opgeleide penitentiaire ambtenaar belast moet worden met de functie van korpschef. Ook willen de penitentiaire ambtenaren een eigen vaandel. Echter zijn al deze verlangens verworpen door de rechter.
Consuela Raalte