Nieuwe maatregel STKM zorgt voor veel ongerief onder autobezitters

De Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen (STKM) heeft onlangs een maatregel ingevoerd, welke inhoudt dat keuringsstations maximaal 3 voertuigen per uur mogen keuren. Voorzitter Danny Lo Fo Sang van de STKM vertelt in gesprek met Dagblad Suriname dat voor zo een werkwijze is gekozen, zodat de stichting een stukje meer garantie kan geven dat er voldoende tijd aan de keuring van deze voertuigen besteed kan worden. De stichting heeft de statistieken bestudeerd, waarbij is komen vast te staan dat het praktisch niet haalbaar is om een voertuig in minder dan 20 minuten te keuren.
Lo Fo Sang zegt van de 42 keuringsstations begrepen te hebben dat dit systeem inderdaad veel ongerief met zich heeft meegebracht, doordat autobezitters uren moeten wachten voordat zij aan de beurt kunnen komen. Daarom is door het bestuur van STKM besloten om over niet al te lange tijd naar de media te stappen om informatie te geven aan alle 42 opererende keuringsstations in Suriname en de samenleving. De persbriefing zal meer uitleg geven over de gang van zaken binnen de keuringsstations en waarom voor dit model gekozen is.
Ook verantwoordelijkheid van autobestuurder
Volgens de STKM-voorzitter varieert het aantal voertuigen dat een keuringsstation per dag voor herkeuring kan nemen. Het kwam volgens hem te veel voor dat voertuigen binnen een paar minuten werden gekeurd. Dit is waarom zij af willen van het oude systeem. Er zijn zoveel keuringsstations. Waarom moet het ene 10.000 keuringen doen en het andere 200? De bedoeling is volgens de STKM-voorzitter om ook de autobezitter op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. ‘Als je je auto naar een keuringsinstantie brengt en je bent na 5 minuten weer weg, kan je er zeker van zijn dat je voertuig gewoon niet goed gekeurd is’, aldus Lo Fo Sang. Nergens ter wereld is het zo dat een voertuig in minder dan 20 minuten is gekeurd.
De praktijk wijst uit dat meer dan 20 minuten nodig zijn om een voertuig volgens de voorgeschreven regels te keuren. Lo Fo Sang adviseert autobezitters die vinden dat zij te lang op hun beurt moeten wachten, naar een ander keuringsstation te gaan om snel geholpen te worden. Degenen die wensen om bij een specifiek keuringsstation te gaan, moeten dan vooraf een afspraak met het desbetreffende station maken. Dit zorgt volgens autobezitters ook voor veel ongerief, omdat de keuringsstations snel voor een aantal dagen zijn volgeboekt.
Keuringsstations niet bereid reactie te geven
Dagblad Suriname nam contact op met enkele van deze keuringsstations. Opvallend was dat de meeste bedrijven geen reactie op deze maatregel van de STKM willen geven. Een medeweker van keuringsstation Evert wist ons wel te vertellen dat de maatregel inderdaad door het bedrijf wordt uitgevoerd. Zijn reactie was dat het een maatregel van de STKM is, waar het bedrijf zeker gehoor aan moet geven. Meer wilde de medewerker niet kwijt.

error: Kopiëren mag niet!