Ambassadeur MacDonald vraagt aandacht lidstaten NAM voor MDG

2 NAMBij de zeventiende vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Niet Gebonden Landen (NAM), heeft Suriname de lidstaten opgeroepen om de Millenium Development Goals (MDG) te herevalueren, zodat kwesties als de preventie en controle van niet overdraagbare ziekten, mensenrechten en klimaatsverandering ook meegenomen kunnen worden. Ambassadeur Henry MacDonald van Suriname haalde aan dat niet overdraagbare ziekten één van de grootste doodsoorzaken zijn in lage- en middeninkomenlanden. De Caribische Gemeenschap is volgens MacDonald ook slachtoffer hiervan, waardoor productiviteit wordt verminderd. De Surinaamse ambassadeur hield de aanwezigen voor dat het de plicht is van de ontwikkelingslanden om de verwaarlozing door de MDG`s, terug te draaien en te garanderen dat de preventie en controle van niet overdraagbare ziekten adequaat worden geadresseerd in de context van het ontwikkelingsprogramma na 2015. Daarnaast moeten de nieuwe wereldwijde gezondheidsuitdagingen op een ondersteunende en billijke manier worden aangepakt.
MacDonald was vurig in zijn oproep naar ontwikkelingslanden om meer te doen om het problematiek betreffende gendergelijkheid aan te pakken. De oproep was voornamelijk gericht op de ernstige mensenrechtenschendingen en uitsluiten van rechten van vrouwen en meisjes. Volgens MacDonald moeten meisjes in verschillende landen een heleboel obstakels meemaken om behoorlijk onderwijs te genieten. Zij hebben nog steeds met verschrikkelijke vormen van geweld, met inbegrip van seksueel geweld, en mensenhandel te maken.
Daarnaast vroeg MacDonald aandacht voor de stijging van de zeespiegel. Suriname ligt beneden de zeespiegel en is hierdoor kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatsverandering. Het is volgens MacDonald daarom van eminent belang dat landen een leidende rol innemen om de gevolgen hiervan aan te vechten.
FR

error: Kopiëren mag niet!