Het architectenbureau AAC heeft intussen al een rechtszaak ingediend tegen de Surinaamse overheid, met name het ministerie van Openbare Werken. De advocaat van AAC, Stanley Marica, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de eerste behandeling van deze zaak aanstaande donderdag plaatsvindt. “De mensen voelen zich in hun goede naam geschaad en ik zal de rechter vragen naar de zuivering van hun naam”, aldus Marica. Over het rapport van het ingenieursbureau Tjong A Jong betreffende het hoofdbureau van de politie was de advocaat kort. Hij gaf aan dat hij het rapport intussen al heeft doorgenomen en dat hij hierover nog in beraad is met zijn cliënt.
Marica heeft eerder al aangehaald dat het architectenbureau niet door het ministerie is gehoord. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken heeft een consortium van ingenieurs en deskundigen van het departement een onderzoek laten instellen naar het bouwwerk. Beide groepen kwamen tot de conclusie dat er prutswerk geleverd is en dat het gebouw niet geschikt is. Er zou zelfs sprake zijn van instortingsgevaar. Ook de locatie, hoek Johan Adolf Pengelstraat en Gemenelandsweg, is verkeerstechnisch niet aan te bevelen. Na herhaaldelijk oproep besloot minister Parmessar uiteindelijk om het onderzoeksrapport vrij te geven. Het hoofdbureau van politie zou dit jaar af moeten zijn. Dit had de minister ook beloofd bij zijn aantreden. Deze belofte kan nu niet meer worden waargemaakt. Ondanks het feit dat het bouwwerk compleet is afgekeurd, wordt nog nagegaan welke stappen ondernomen zullen worden en wat nog te redden valt.
AAC komt er niet zonder kleerscheuren uit
Het architectenbureau AAC komt volgens het rapport er niet zonder kleerscheuren uit. “De constructieve detailtekeningen van AAC vertonen veel fouten met betrekking tot wapening en dekking en ook een verkeerd gebruik van technisch jargon. De vloerconstructie is bouwtechnisch verkeerd uitgevoerd, met gevaar voor instorting. De balken zijn op zodanige manier uitgevoerd dat het niet voldoet aan de normen, met het gevolg dat de veiligheid en duurzaamheid niet gewaarborgd zijn. De maatvoering van de kolommen zijn niet overal correct. Ook is de uitvoering zodanig dat het niet voldoet aan de normen, met het gevolg dat de veiligheid en duurzaamheid niet gewaarborgd zijn. De stabiliteit van de metselwanden is niet gegarandeerd, doordat ze niet zijn verankerd aan de vloeren en kolommen, dus er bestaat instortingsgevaar, stelt het rapport. Uit het destructief onderzoek is gebleken dat de wapening en de dekking in de balk totaal afwijken van de werktekening, wat aangeeft dat de uitvoerder het werk niet conform werktekening heeft uitgevoerd. Er is in de uitvoering veel minder wapening toegepast in de balk dan de berekening uitwijst en ook een extreme betondekking, waardoor de balk niet in staat is om de belastingen te dragen waarop het is berekend.
FR