Rekenkamer: Maar 8.6% ambtenaren hoger kader

De Rekenkamer van Suriname heeft in het jaar 2012 een rechtmatigheidsonderzoek gedaan over de ambtenarij. Het onderzoek varieert van het aanstellen van landsdienaren tot hun ontslag op eigen verzoek of pensionering, de financiële aspecten en de ingestelde commissies in het dienstjaar 2012. Van het aangetrokken personeel in overheidsdienst is 41,8% lager kader en 49,6% middenkader. Het aantal aangestelde personen die gerekend worden tot hoger kader is 8,6%. Jaarlijks worden er honderden beschikkingen inzake bevordering in ontvangst genomen en getoetst. In 2012 waren dat 605 beschikkingen. Het hoogste aantal bevorderingen betreft landsdienaren behorende tot het middenkader.
Als een ambtenaar de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt, wordt aan hem ontslag verleend. In 2012 waren het er 62 ambtenaren die vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zijn ontslagen. Op basis van de Personeelswet kan aan landsdienaren om verschillende redenen ontslag worden verleend. Hierbij gaat het om eervol ontslag. Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd valt ook onder het eervol ontslag. Door het ‘Pensioenfonds Suriname’ worden er verschillende soorten pensioenen uitgekeerd: ouderdomspensioen, invaliditeitspensioen, wezenpensioen, weduwepensioen en weduwnaarspensioen. Door het Pensioenfonds worden diverse beschikkingen aangaande het pensioen opgestuurd naar de Rekenkamer van Suriname.
Om uitgaven te doen van bedragen boven SRD 4.000 wordt aan een departement een autorisatie verleend. In het verslagjaar van 2012 zijn naast de 1.207 beschikkingen ook 236 beschikkingen ontvangen betreffende het dienstjaar 2011.
De Rekenkamer heeft ook de uitgifte van grondbeschikkingen onderzocht. In 2012 zij er in totaal 2.077 grondbeschikkingen ontvangen en gecontroleerd. Een grondbeschikking is een beschikking die de basis vormt tot uitgifte van een stuk grond aan een natuurlijke persoon of een rechtspersoon door de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Van domeingronden die aanvankelijk voor landbouw- of tuinbouwdoeleinden toegewezen waren, worden de bestemmingen gewijzigd in bebouwing en bewoning.
De Rekenkamer deed ook onderzoek naar de ingestelde overheidscommissies. Zij voeren specifieke taken uit die het betreffende ministerie regarderen. Naast de commissies die binnen een ministerie opereren, zijn er ook interdepartementale commissies. Hierin participeren diverse ministeries, waarbij één van de ministeries als ‘trekker van het geheel’ fungeert.

error: Kopiëren mag niet!