De gemoederen liepen heel hoog op toen in het bos op Rijsdijk grondbezitters hoorden dat zij, om een weg naar hun gronden aan te leggen, hout moesten afstaan. Inspecteur Hugo Neus, één van de grondbezitters, was ontstemd en liep op een gegeven moment weg. Hij was het helemaal niet eens met het voorstel van parlementariër Ricardo Panka en een zekere Hasselbaink. ‘Maar met hem liep een kleine nietszeggende groep mee.’
Het verhaal begint twee maanden terug wanneer Hasselbaink de grondbezitters persoonlijk opzocht en vertelde over de plannen met het gebied achter Rijsdijk. Tijdens die vergadering werd al gesproken over bomen op de percelen. Het blijkt dat op de 200 hectare die 13 jaar terug is uitgegeven, er voldoende hout aanwezig is om te oogsten. Tijdens de eerste vergadering werd afgesproken dat een landmeter de terreinen zou opmeten en een teller van de stichting SBB het hout in kaart zou brengen.
Afgelopen zaterdag keek men boos. Toen werd duidelijk dat het hout op de terreinen in feite de bijdrage moet worden om het gebeid te ontsluiten. Dat legden Panka en Hasselbaink de groep uit. Er was geroezemoes, want een groepje voelde zicht beetgenomen. Neus wilde weten hoeveel hout er aanwezig was en wat het zal opbrengen. Verder zei hij dat een andere stichting, die in de omgeving hout oogst, haar zinnen heeft gezet op de percelen van de groep. Die stichting heeft echter geen deugdelijke weg aangelegd naar haar concessie.
Uiteindelijk konden Panka en Hasselbaink de overgebleven groep motiveren om toch mee te gaan met het nieuwe voorstel. De bewoners moeten Hasselbaink machtigen om het hout op hun perceel te oogsten. Met het geld wordt het gebied ontsloten.