Minister Lackin woonde 17de Cofcor-vergadering bij

Van 20 tot en met 21 mei 2014 vond de “17th Meeting of the Council for Foreign and Community Relations” (Cofcor) plaats in Georgetown, Guyana. De Cofcor is een vergadering voor de ministers van Buitenlandse Zaken van de Caricom om het Buitenlands beleid vast te stellen en te coördineren. Het zij vermeld dat er tijdens de Cofcor ook een ‘retreat’ en ‘caucus’ zal plaatsvinden over Caricom-aangelegenheden. Het thema van de retreat is “Caricom Foreign Policy in the Changing Global Environment” waarbij gekeken zal worden naar de veranderende omgeving waarbinnen de gemeenschap zich voortbeweegt alsook het aanvoeren van prioriteiten voor het buitenlandsbeleid voor het Caribisch gebied in de 21ste eeuw.
Tijdens de openingsceremonie werden de aanwezigen toegesproken door ambassadeur Irwin LaRocque, secretaris-generaal van de Caribbean Community (Caricom), minister Winston Dookeran van Buitenlandse Zaken van Trinidad en Tobago tevens gewezen voorzitter van de Cofcor en ook door Carolyn Rodrigues-Birket, minister van Buitenlandse Zaken van Guyana tevens voorzitter van de Cofcor. Het accent werd gelegd op het belang van het buitenlands beleid van Caricom met name:
• Het verbreden van de samenwerking met niet politieke partners;
• Het verder ontwikkelen van het strategisch plan;
• De relatie met de Bric-landen op het gebied van globaliserende omgeving;
• Small Islands Development States (SIDS) met het oog op klimaatsverandering gelet op de uitdaging die dit vormt voor met name de kleine eilanden.
Op 20 mei 2014 tekende de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, het “Protocol to Amend Article 83 of the Revised Treaty of Chaguaramas”. Dit protocol stelt namelijk de Council of Trade and Economic Development (Coted) in de gelegenheid om naast de huidige criteria van artikel 83 van het Herziene Verdrag van Chaguaramas ook uitstel te verlenen voor het invoerrechtenvrij importeren buiten de Caricom onder additionele voorwaarden en omstandigheden. Dit protocol is van eminent belang voor de productie van Suriname.
Tijdens de Cofcor kwamen onder andere de volgende agendapunten aan de orde de relaties van de gemeenschap met Mexico, Engeland, Spanje, Japan, Cuba, Turkije, Amerika en Canada en de multilaterale relaties. Dit laatste betreft wat de VN aangaat de “Post-2015 Development Agenda”, de voorbereidingen voor de Sids en een update inzake niet overdraagbare aandoeningen.
Verder werd besproken op welke manier voordeel kan worden gehaald uit de diplomatieke representaties om de economishe en politiek ruimte van de gemeenschap te verbreden. Ook werd er een update gegeven over de subregionale groepen waaronder Sica, Unasur en Alba en de recente ontwikkelingen in Venezuela, Oekraïne, Syrië, Israël en Palestina alsook de relatie tussen Caricom en de Dominicaanse Republiek.

error: Kopiëren mag niet!