Slimme mensen gebruiken meer drugs

Slimme mensen gebruiken meer drugs.2Uit verschillende onderzoeken in Engeland is gebleken dat mensen met een hoger IQ meer of vaker drugs gebruiken. Men heeft kunnen vaststellen dat mensen die slimmer zijn of betere banen hebben, eerder geneigd zijn wiet te roken of soms zelfs een lijntje coke te gebruiken. Maar is het wel echt iets nieuws of is het wiel wederom uitgevonden?
Minder vatbaar
Volgens het onderzoek komt dat omdat mensen met een hoger IQ avontuurlijker zijn en eerder open staan voor ervaringen die de geest zullen verruimen. Omdat zij vanwege hun intelligentie ‘geniet met mate’ beter begrijpen en dus kunnen toepassen, zullen zij minder angstig en dus ook minder vatbaar zijn voor een verslaving en de negatieve bijwerkingen daarvan. Ook schijnt het zo te zijn dat deze mensen geneigd zijn langer op te blijven en zich dus los te hebben gemaakt van het geconditioneerde ‘overdag actief, ’s avonds rusten’. Ook dat heeft volgens de onderzoekers te maken met een hoger IQ en beter begrip van de wereld om ons heen.
Levensbeschouwingen
Een ander resultaat van de onderzoeken is dat mensen die aangeven niet in God te geloven waarschijnlijk ook een hoger IQ hebben dan gemiddeld. Wederom wordt aangegeven dat dit te maken heeft met de avontuurlijke kant van mensen met een hoger IQ, waardoor zij eerder een ‘open mind’ hebben voor nieuwe levensbeschouwingen en niet star vasthouden aan oude levensovertuigingen. Dus wie op zaterdagnacht flink doorhaalt, geestverruimende middelen gebruikt en een bezoek aan de kerk overslaat, is geen zondaar of heiden, maar gewoon een intelligent en avontuurlijke persoon met een rationele kijk op de wereld.
Gebrek aan hoogopgeleid kader
De discussie over het legaliseren van softdrugs in ons land kan nu tevens in een ander licht worden bekeken. Gezien het feit dat er een enorm gemis is aan hoger opgeleid kader zouden we er misschien verstandig aan doen hier dus nog even mee te wachten. Aan de andere kant, als we bijvoorbeeld kijken naar het Hindoeïsme, en misschien ook wel de natuurgodsdiensten, zien we dat het gebruiken van geestverruimende middelen, zoals alcohol en drugs, eigenlijk geen taboe is. Echter wordt het beschouwd als iets dat geschikt is voor hen die ermee kunnen omgaan.
Niet voor de paria’s
Zo bepaalde het Hindoeïsme middels het eeuwenoude kastensysteem al dat drugs en alcohol alleen bestemd waren voor de wijzen, de mensen die zoals het hedendaagse onderzoek laat zien, slim genoeg waren om te gebruiken met mate of mensen die in ieder geval rijk genoeg waren om het zich te kunnen veroorloven. Drugsgebruik was iets voor bijvoorbeeld de Brahmanen en niet voor de paria’s.
Inloggen om kennis te verkrijgen
Kijken we naar de natuurgodsdiensten, dan zien we dat medicijnmannen of sjamanen, ook gebruikmaken van alcohol of drugs om de geest te verruimen en in contact te komen met een hogere kracht en te beschikken over de nodige kennis om hun werkzaamheden op aarde te kunnen verrichten. Men zou kunnen zeggen dat drugs, mits goed gebruikt, dus ook een soort van wachtwoord kan zijn tot een computer, die toegang verschaft tot sites als Wikipedia of zoekmachines als Google. Als de gebruiker ervoor kiest om meer tijd te besteden achter die computer, het echte leven aan zich voorbij laat gaan en niets doet met de opgedane kennis en inzichten, wil dat niet meteen zeggen dat het wachtwoord of misschien wel de computer slecht is geweest…
Christio Wijnhard

error: Kopiëren mag niet!