Carl Breeveld: ‘Inburgeringsplicht bij naturalisatie is een must’

‘De inburgeringsplicht is wel vaker genoemd in het parlement, maar hiervan is nog niets terechtgekomen.’ Dit zegt Parlementariër Carl Breeveld, lid van de vaste commissie Binnenlandse Zaken, in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens Breeveld zorgt zo een inburgeringsplicht ervoor dat de vreemdelingen zich een beetje verdiepen in bepaalde gebieden en meer komen te weten over Suriname. Volgens de DOE-parlementariër is in het parlement een aantal punten aangehaald, waarbij men steeds terugkomt op het vraagstuk van de inburgeringsplicht. ‘Mensen moeten tenminste het volkslied en één van de talen die hier gesproken wordt, kunnen spreken. Vooral de officiële taal’, benadrukte Breeveld. Dit, omdat de mensen verstaanbaar moeten zijn en zij zich natuurlijk behoorlijk moeten kunnen uitdrukken.
Bij wet zijn deze punten niet vereist, maar het zou zelf in het voordeel van de vreemdeling zijn. Om een beetje meerwaarde aan de naturalisatie toe te voegen, werd in samenwerking met de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Soewarto Moestadja, besloten om de uitreiking van naturalisatiepapieren ceremonieel te laten geschieden. ‘Mensen moeten op een heel waardige manier weten dat zij welkom zijn’, benadrukte Breeveld. Daarnaast is het zo dat mensen voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden door de afdelingen Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie en Politie en dat het uiteindelijk in het parlement wordt behandeld. Het merendeel van de aanvragen van buitenlanders om tot Surinamers genaturaliseerd te worden, betreft laag opgeleide personen. Van de aanvragers heeft meer dan de helft geen opleidingsniveau gelijk gesteld aan het Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (Mulo). Dit is in januari van dit jaar ook nog in het parlement aangehaald. De meeste aanvragers zoeken en vinden werk in de landbouwsector en de praktische bouw.
Voor de categorie van vreemdelingen die naturalisatie bij wet aanvragen, wordt een verzamelstaat van 50 personen door de afdeling Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie en Politie opgemaakt en ter behandeling aangeboden aan de Nationale Assemblee (DNA). De behandeling vindt in een openbare vergadering van DNA plaats, waarna deze wordt bekrachtigd door de president van de Republiek Suriname en vervolgens gepubliceerd in het Advertentieblad van de Republiek Suriname. Afgelopen donderdag werd het aantal staatsburgers van Suriname aangevuld met 50 personen, die het Surinaams burgerschap hebben aanvaard. Het gaat in deze om 29 Guyanezen, 5 Chinezen, 13 Haïtianen, 2 Marokkanen en 1 persoon van India die middels naturalisatie het Surinaamse burgerschap hebben verkregen. De naturalisatieceremonie vond gisteren plaats in bijzijn van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken en de directeur van Binnenlandse Zaken, Adjaykoemar Moensi. De nieuwbakken Surinamers ontvingen, na het tweede couplet van het Surinaamse volkslied gezongen te hebben, hun certificaat, waarop staat aangegeven dat zij vanaf die dag Surinamer zijn, hun registratiebewijs en hun ID-kaart. Leilis sprak de hoop uit dat de nieuwbakken Surinamers hun plichten, die gekoppeld zijn aan het Surinaams burgerschap, trouw zullen vervullen. Verder vroeg hij hen ook om de eenheid en harmonie in het land hoog te houden.
FR

error: Kopiëren mag niet!