Het cassaveproject is nog steeds gehuld in een waas van financiële onduidelijkheden. Dit werd gisteren wederom aan de orde gesteld door het DA-91- assembleelid Winston Jessurun. Volgens het uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken is de cassavefabriek een naamloze vennootschap die opgericht is door twee personen waarbij ze elk 50 % aandeel bezitten. Voor Jessurun is het nog steeds onduidelijk met welke financiële middelen de oprichting heeft plaatsgehad. Zo wordt beweerd dat er een miljoen USD, dat als schenking aan Suriname is gegeven door China, besteed zou zijn aan het project.
Voor Jessurun is de verwarring helemaal compleet wanneer de minister van Financiën komt uitleggen dat SRD 5.2 miljoen gestopt is in de oprichting van het bedrijf. De vraagtekens stapelen zich op bij Jessurun wanneer hij in ogenschouw neemt dat de cassavefabriek als staatsbedrijf niet ressorteert onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij maar onder het ministerie van Financiën. Ook vraagt hij zich af hoe er geld geïnvesteerd kan worden zonder enige goedkeuring van het parlement.
Jessurun werd geïnterrumpeerd door zijn collega-assembleelid van de NPS, Arthur Tjin A Tsoi. Die vroeg naar de documenten waar de financiële afhandelingen verantwoord staan aangegeven. Ook hij zit met een schraal antwoord van de Financiënminister die een bedrag van SRD 5.2 miljoen heeft opgenoemd. Tjin A Tsoi is er benieuwd naar welke comptabele regels als leidraad zijn gebruikt voor de financiële afhandeling.
Tijdens de beantwoording door de regering in de eerste ronde gaf de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, te kennen dat de indruk wordt gewekt dat er flink met geld wordt gestrooid, terwijl dit helemaal niet het geval zou zijn. Hij deed eveneens uit de doeken dat er geen cent uit China is geïnvesteerd in het project. Het betreft financiën afkomstig van de begrotingen van het ministerie van Financiën.
De opening van de cassavefabriek IAP NV vond op 19 december 2012 plaats in het district Para. Er is in totaal US$ 1 miljoen geïnvesteerd in dit project, welke in de omgeving van het Jan Starke Opleidingscentrum (Zanderij 1) staat. De fabriek heeft een verwerkingscapaciteit van 30 ton cassave per dag. De doelstelling was om de import van cassavemeel in te dammen door deze zelf te produceren. Echter, de eerste partij opgekochte cassave bleek gedumpt te zijn. Deze is nooit verwerkt tot cassavemeel.
Ook heerst er enorme onduidelijkheid over het status van het bedrijf. Aan de ene kant wordt beweerd dat het een staatsbedrijf is dat ressorteert onder het ministerie van Financiën, terwijl in het prille begin aangegeven is dat de oprichting van het bedrijf een particulier initiatief is van Kamla Madho en Robert Power. Beiden bezitten elk 50 % aandelen. Verder staat op de begroting van Financiën SRD 2 miljoen gereserveerd voor IAP NV.
Asha Gajadien-Bhagwat