Het Suriname Heritage Festival Team heeft op vrijdag 9 mei voor de eerste maal zijn project Kinderen Reizen uitgevoerd met Bondru Tours en Stichting Warappa. Dit project is een educatief scholenprogramma waarbij kennis delen over ons erfgoed op het gebied van natuur cultuur en geschiedenis centraal staat. Leerlingen worden professioneel begeleid door gidsen. Delen van de vakken Natuuronderwijs, Geschiedenis en Aardrijkskunde worden op een praktische en innovatieve manier overgebracht. Jongeren leren hun land kennen en worden vroeg geprikkeld in de grenzeloze mogelijkheden die ons erfgoed biedt.
De 5de klas van de Openbaresschool Flora II heeft als eerste deelgenomen aan dit programma. De school had zich bij de aankondiging van het programma in maart 2014 ook als eerste aangemeld. Door gebrek aan fondsen was de trip uitgesteld. Voor kinderen uit sociaal zwakkere milieus worden middelen ingezameld. De financiering van deze eerste reis kwam tot stand door bijdragen van Access Suriname Travel, Bondru Tours, Stichting Warappa, het Suriname Heritage Festival Team en een ouder bijdrage. De touroperators Access Suriname Travel en Bondru Tours hebben een deel van hun winst verdiend bij de uitgevoerde tours gedurende de Heritage-periode in maart 2014, ingezet.
Deze eerste reis is uitgevoerd naar de Plantage Bakki en de Warappakreek. Een groep van 20 leerlingen van de 5de klas van OS Flora II en 2 leerkrachten zijn 8:00 uur ‘s morgens opgehaald voor de avontuurlijke trip met de bus en de boot. Vanaf de bus begon het verhaal over de plantagegeschiedenis en de flora en fauna van het gebied. De kinderen bleven geboeid luisteren en stelden veel vragen. Ze ervaarden watergetijden, zagen de natuurlijk vegetatie en hebben zoveel voor het eerst van hun leven gezien en ervaren. De mangrove waarover er zoveel wordt verteld, hebben ze eindelijk gezien. De werking van sluizen en de (vuur)rode ibissen vormden een deel van de ervaring.
Aan het begin van trip waren leerlingen erg verlegen. Ze keken naar de grond en spraken nauwelijks met de begeleiders. Ze kwamen later los en je zag hun ogen glinsteren door alles dat ze meemaakten. Op Bakkie werden de leerlingen verrast op de openbare school aldaar. Een leerkracht had heerlijke vis trapoenballetjes en bakabana voor ze klaar staan. De kennismaking met de andere school was heel apart. Zowel leerlingen als leerkrachten van OS Flora konden zich niet voorstellen dat er een 5de klas was met maar 6 kinderen!. Zo konden kinderen van Bakkie zich ook niet voorstellen dat een klas zo vol kon zijn. In het begin waren de leerlingen van OS Bakki terughoudend tegenover de groep uit de stad. Maar ze kwamen los toen zij de landbouwgewassen en tuinkruiden uit de tuin van Stichting Warappa mochten uitleggen aan de OS Flora-groep. Deze “peer to peer” uitwisseling was geweldig.
Omstreeks 4 uur was de reis terug naar de stad. De leerlingen en leerkrachten waren onder de indruk van alles wat ze meegemaakt, bediscusieerd en geleerd hadden. Ze stelde ook voor om de kinderen van Bakkie op hun school te verwelkomen. De organisatie blikt tevreden terug naar een zeer geslaagd evenement. Statements en ervaringen van de kinderen zijn vastgelegd. De leerlingen zullen een opstel en kort verhaal schrijven over deze eendaagse trip. De verhalen zullen vervolgens worden gebundeld in de vorm van een e-book compleet met fotomateriaal. Hierdoor zal de informatie voor meerdere kinderen toegankelijk worden gemaakt. “Leerlingen kunnen middels dit programma een visuele link leggen met wat ze op school krijgen en kunnen elkaar positief beïnvloeden. Het Heritage Team werkt aan de opzet van een duurzame organisatie die structureel aan leerlingen van de lagere school en met name groepen kinderen uit sociaal zwakkere omgeving, een “heritage” reis naar een gebied in Suriname aanbiedt.
‘We kunnen niets anders doen dan investeren in de toekomst, dus in onze jeugd. Wij wensen een bijdrage te leveren aan de bewustwording over de waarde van onze natuur, cultuur en geschiedenis (ons erfgoed), middels de uitvoering van een bijdetijds, participatief en motiverend educatief systeem.’