Exporteurs lijden grote verliezen

De SLM wast haar handen in onschuld als het gaat om de 15 ton groente en vis die maandag niet werd meegenomen door de KLM-vlucht. In een communiqué laat de SLM weten dat er regels en procedures zijn binnen de luchtvaart, die in dit geval als leidraad kunnen dienen. ‘Procedures binnen de luchtvaart geven trouwens aan dat een klant in geval van ongeregeldheden kan en mag claimen aan de hand van de documenten in zijn of haar bezit. Voor alle duidelijkheid kunnen wij stellen dat het in dit geval niet om SLM-documenten gaat’, zegt de SLM. De vracht wordt afgehandeld door Surair Cargo van de SLM. De exportproducten gaan door een hele procedure, waar verschillende diensten, waaronder de douane en het BID-team, bij komen kijken.
Uit informatie blijkt dat er gewacht werd op een document alvorens de vracht ingeladen kon worden. Doordat dit document niet op tijd beschikbaar was, kon de lading niet in het vliegtuig geplaatst worden. De KLM wenste geen vertraging op te lopen en vertrok toen zonder de lading. De SLM benadrukt dat zij geen opdracht kunnen geven aan een andere maatschappij om met of zonder vracht of passagiers te vertrekken. Zij stellen zich dan ook op het standpunt dat de KLM volledig verantwoordelijk is voor het achterlaten van de lading. De SLM heeft de exporteurs dan ook geadviseerd om geheel in lijn met de regels binnen de luchtvaart, een schadeclaim in te dienen bij de KLM.
KLM-directeur hier te lande, Arthur Dieffenthaler, om een reactie gevraagd, zegt dat hij niets kan zeggen over de houding van de SLM in deze kwestie. ‘Dit is een kwestie tussen KLM Cargo en haar klanten, in deze de exporteurs. KLM Cargo heeft deze klanten dan ook benaderd en de oorzaken van dit gebeuren doorgesproken met hen. Het is de verantwoordelijkheid van KLM Cargo en dat zullen zij ook afhandelen’, geeft Dieffenthaler te kennen. Hij benadrukt dat de KLM het bijzonder vervelend vindt dat dit is gebeurd.

error: Kopiëren mag niet!