Venezolaanse veiligheidstroepen hebben onrechtmatig geweld toegepast tijdens de antiregeringsdemonstraties. Ongewapende burgers zijn hierbij zwaar mishandeld, waarbij niet geschroomd is om gericht op hun te schieten. Volgens de Human Rights Watch hebben arrestanten zwaar lichamelijke en geestelijke mishandeling moeten ondergaan, waarbij er in sommige gevallen zelfs sprake was van marteling. Deze arrestanten zijn 48 uren of langer in detentie gebleven. De zwaar gewonden hebben hierbij ook geen medische behandeling gekregen. Juridische functionarissen hebben gefaald om de rechten van deze arrestanten te waarborgen. Het 103 pagina tellende rapport ‘Punished for Protesting: Rights Violations in Venezuela’s Streets, Detention Centers, and Justice System’ documenteert 45 gevallen uit Caracas en drie staten, waarbij meer dan 150 slachtoffers betrokken waren.
Ergste vorm van misbruik in Venezuela geconstateerd
De veiligheidstroepen hebben pro-regerings bendes ook toegestaan om ongewapende burgers aan te vallen, waarbij zij in sommige gevallen zelf ondersteuning hebben verleend aan deze bendes. ‘De hoeveelheid van mensenrechtenschendingen die wij in Venezuela hebben geconstateerd en de samenwerking van de veiligheidstroepen en juridische functionarissen, laat zien dat deze geen geïsoleerde incidenten zijn van een paar schurken’, zegt José Miguel Vivanco, Director van de Americas bij de Human rights Watch. Volgens Vivanco is het juist een alarmerende vorm van misbruik, waarvan de ergste vorm tot nu toe in Venezuela is gezien. Human Rights Watch heeft in maart 2014 een fact finding onderzoek in Venezuela verricht, waarbij verschillende steden en getuigen zijn gehoord. Zij heeft ook nog extensief materieel bewijs verzameld, waaronder foto`s, videomateriaal, medische rapporten, vonnissen van rechters en heeft overheidsrapporten en officiële verklaringen herzien. In sommige gevallen was het geweld gericht op mensen, die probeerden om onrechtmatige handelen van de veiligheidstroepen te documenteren.
De Venezolaanse regering heeft de protesten als gewelddadig aangeduid, omdat de protesteerders tijdens de protestacties geweld hebben gebruikt, waaronder het gooien met stenen en molotov cocktails op veiligheidstroepen. Volgens de Venezolaanse overheid worden er tot nu toe 145 gevallen van mensenrechtenschendingen onderzocht en 17 veiligheidsambtenaren zijn in verzekering gesteld voor mogelijke betrokkenheid in deze zaken. De internationale gemeenschap roept president Maduro op om een einde te maken aan deze brute schendingen in Venezuela. De ambassadeur van Venezuela in Suriname was op de Unasur-vergadering en was niet bereikbaar voor commentaar.