In de zaak tegen Dino Bouterse worden er voorbereidingen getroffen om getuigen te horen. Een der topgetuigen van de openbare aanklager is Shaheed Roger Khan. Roger Khan is door de Amerikaanse justitie veroordeeld tot 40 celstraf voor wapen- en drugshandel. In de zaak contra Dino Bouterse zal hij optreden als getuige. Verwacht wordt dat hij detailzaken naar voren zal brengen over de betrokkenheid van Dino Bouterse en vader Desi Bouterse in criminele activiteiten. Op 15 juni 2006 maakte de toenmalige minister van Justitie en Politie bekend dat Shaheed Roger Khan samen met 3 andere criminelen uit Guyana was aangehouden voor de handel in 213 kg cocaïne. Twee weken later werd hij via de Johan Adolf Pengel Luchthaven teruggevlogen naar Trinidad. Aldaar werd hij overhandigd aan Trinidadiaanse immigratieautoriteiten. Khan werd uitgezet uit Suriname vanwege zijn banden met de criminele wereld en het feit dat hij een gevaar vormde voor de Surinaamse rechtsorde.
De Trinidadiaanse autoriteiten leverden Khan toen uit aan de Amerikaanse autoriteiten. Binnen 24 uur na zijn uitzetting uit Suriname werd Khan voorgeleid voor de Brooklyn rechtbank in New York, waarbij hem samenspanning tot de import van cocaïne werd ten laste gelegd. Later kwam hier nog wapenhandel en intimidatie van getuigen bij. Tijdens het strafproces werd Khan aangeduid als de meest complete crimineel uit de Guyanese historie. Hij had een heel crimineel netwerk en werd beschermd door paramilitaire troepen. Hierdoor was Roger Khan in staat om de cocaïnehandel te controleren en het leven van een drugbaron te leiden. Hij legde een bekentenis af bij de rechtbank en werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf.
Dino Bouterse hangt mogelijk levenslang boven het hoofd
Dino Bouterse is naast wapen- en drugshandel ook terrorisme ten laste gelegd. Hij zou geprobeerd hebben een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU, waar hij drugs en wapens had liggen. Dit blijkt uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, schrijven diverse media. Uit de aanklacht blijkt dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de DEA op bezoek kwamen bij Dino Bouterse in Suriname. Zij gaven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek geeft Bouterse aan dat hij hen kan ‘faciliteren’ bij drugssmokkel en het kopen van wapens. Op 28 juni vorig jaar bezochten de Amerikaanse infiltranten Dino Bouterse op zijn kantoor. Er werd gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Bouterse haalde uit een kluis een pakketje van een kilo. Handlanger Quincy M. verklaarde dat het was behandeld met chemicaliën, waardoor ‘de honden op de luchthaven het niet kunnen ruiken’.
Vervolgens pakte Bouterse een raketwerper uit zijn kluis en gaf die aan één van de DEA-agenten. ‘Het is een LAW’, zei Bouterse, een licht antitankwapen.
In juli pleegde Bouterse een paar keer overleg met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah in Suriname. Eind juli reisde hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken. Bouterse zou ook zorgen voor huisvesting en bewaking van de eerste groep van 30 tot 60 mensen. Ook konden volgens hem valse paspoorten worden verstrekt. De undercoveragent vroeg of Dino Bouterse ook speciale wapens kon leveren zoals luchtdoelraketten, propellergranaten en explosieven. Dino: ‘Ik heb 2 maanden nodig. Dan kan ik je een lijst geven van wat we kunnen leveren.’
De zoon van de president Bouterse hangt mogelijk levenslang in de VS boven het hoofd. Hij wordt vervolgd voor het helpen opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname. Dit met als doel dat Hezbollah hiervandaan gewelddadige acties tegen Amerika zou kunnen voorbereiden en uitvoeren. Inmiddels heeft het verdedigingsteam van Dino Bouterse een verweerschrift aan de rechtbank in New York aangeboden, waarbij men vraagt dat de openbare aanklager, Preet Bharara, niet ontvankelijk wordt verklaard voor de aanklachten over terrorisme. De uitlevering uit Panama was niet gebaseerd op terrorisme, alleen op drugs- en wapenhandel. De advocaten geven aan dat het onrechtmatig is om de dagvaarding achteraf aan te vullen met feiten, waarvoor geen uitlevering is gevraagd. De rechtbank moet hierover nog beslissen.