Santokhi: ‘Voldoende regelgeving om corruptie aan te pakken’

1Chandrikapersad‘Het Wetboek van Strafrecht biedt voldoende ruimte om corruptie effectief aan te pakken’, stelde het VHP-assembleelid Chandrikapersad Santokhi in het parlement gisteren tijdens de begrotingsbehandeling. Thans bestaat in de gemeenschap het beeld dat de corruptie niet aangepakt kan worden wegens het ontbreken van een anticorruptiewet. Dit is volgens Santokhi geheel onjuist.
Het Wetboek van Strafrecht en andere wetgeving bieden veel mogelijkheden om corruptie te bestrijden. Santokhi zei dat deze wetten in het verleden wel gebruikt zijn tegen hoogwaardigheidsbekleders die zich schuldig hadden gemaakt aan corruptie. Ook blijkt dat deze wetten gedurende de jaren heen zelfs zijn aangescherpt. De behandeling van de veelbesproken anticorruptiewet beschouwt hij slechts als een uitbreiding op de bestaande wetten die corruptie verbieden. Er moet beslist niet de indruk gewekt worden dat slechts de anticorruptiewet het enige wapen is om corruptie te bestrijden.
Santokhi pleitte gisteren eveneens voor het handhaven van ethische codes in het parlement. Parlementsvoorzitter Jenny Simons heeft wel zorg gedragen voor institutionele versterking, maar helaas is er niets veranderd aan het gedrag van enkele assembleeleden die het tot een gewoonte hebben gemaakt om zich te misdragen in het parlement. Het zonder enige valide reden wegsturen van NPS-assembleelid Arthur Tjon A Tsoi uit de vergaderzaal door vervangend voorzitter Ronny Brunswijk is daar een voorbeeld van.
Parlementsvoorzitter Simons gaf te kennen de voorzittersstoel niet te zullen bespreken, maar suggesties mee te zullen nemen in een huishoudelijke vergadering waar zaken verder besproken kunnen worden. Volgens Simons is het tot nu toe geen enkele parlementsvoorzitter in de wereld gelukt om het gedrag van de leden hoog te houden middels ethische regels. Het gedrag dat men manifesteert is geheel individueel gebonden.
Volgens Santokhi moet het duidelijk zijn dat ‘die stoel, die stoel is, het maakt niet uit wie daar zit’. Het moet niet blijken dat er verschil van inzicht is bij bezetting van de voorzittersstoel door de vervangende voorzitters. Volgens Santokhi moet er alles aan gedaan worden om het gezag hoog te houden van het parlement, zodat de gemeenschap vertrouwen en respect heeft voor het hoge instituut.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!