In de begrotingen staat opgenomen een bedrag van SRD 55 miljoen voor versterking van de kabinet van de president. Volgens de oppositie worden er posten gecreëerd voor politieke doeleinden. Dagblad Suriname sprak over deze kwestie met het DA’91 assembleelid Winston Jessurun. Volgens deze politicus probeert de coalitie nu al mogelijkheden te scheppen voor het kunnen uitvoeren van haar verkiezingscampagnes. Zonder enige duidelijke uitleg worden er staatsmiddelen vrijgemaakt om eigen verkiezingscampagnes te kunnen financieren. ‘Juist moeten de mensen hier gaan bezuinigen, bij het kabinet van de president. Dan willen ze gaan bezuinigen op babyvoeding, de meest kwetsbare groep’, zegt Jessurun geïrriteerd. ‘Inmiddels is de maatregel voor subsidie van de babyvoeding teruggedraaid door president Desi Bouterse alsof hij een heldendaad heeft verricht.’
Het is volgens Jessurun heel opvallend dat de omschrijving voor versterking van het kabinet van de president heel onduidelijk is. Verder is er een staatsbesluit van 22 juli 2013 met een soortgelijke onduidelijke doelstelling en zou er ook een fonds zijn ingesteld bij de Centrale Bank van Suriname waarin de staatsbedrijven gelden kunnen storten.
De DA’91-parlementariër heeft een verklaring voor de wazige en onduidelijke uitleg. ‘De mensen gaan op geheel eigen wijze de gelden uitgeven.’ Het valt hem ook op dat bij de begrotingen van het afgelopen jaar, er een bedrag groot 80 miljoen SRD stond opgenomen voor versterking van het kabinet van de president.
Volgens de begrotingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in het kader van het bovenstaande drie posten die financiële middelen behoeven namelijk, aangaande de ‘institutionele versterking van het kabinet van de president’, ‘nationale veiligheid’ en ‘het welvaartsfonds’.
Het NDP-assembleelid Rachied Doekhie om een reactie gevraagd, weet nog niet op welke wijze de SRD 55 miljoen besteed zal worden.
Asha Gajadien-Bhagwat